Johannis
béel
2014. február 11. kedd, 09:51
Klaus Johannis a PNL „csodafegyvere", aki révén a liberálisok visszaszerezni remélik népszerűségüket és tekintélyüket. A szász politikus immár teljesen betagozódott a román politikumba.

 

Példa nélküli esemény történt a román belpolitikában: kisebbségi politikus vezetheti a belügyi tárcát. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert, a párt első alelnökét javasolta a tisztségre, Victor Ponta kormányfő pedig elfogadta a javaslatot.

Mindez részben áttörésként értékelhető, hiszen a belügyi és a védelmi minisztérium vezetése eddig gyakorlatilag elérhetetlen volt a kisebbségek számára – az RMDSZ 1990 óta számos alkalommal volt kormányon, de az ilyen, nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú pozícióknak még a közelébe sem nagyon engedték. Sőt amikor Kelemen Hunor művelődési miniszter lett, az ortodox egyház tiltakozása miatt az egyházügyeket is kivonták a tárca alárendeltségéből, nehogy „ártani” tudjon a görögkeletieknek, vagy túlságosan kedvezni a magyar történelmi egyházaknak.

Ehhez képest az, hogy most egy szász politikus kapja meg a belügyi tárcát, mindenképpen változást jelent.
Nem jelenthető ki ugyanakkor, hogy Johannis „előléptetése” a román társadalom gyökeres szemléletváltásának a bizonyítéka lenne, már ami a kisebbségekhez való viszonyulást illeti. Johannisra egyrészt németsége miatt bizonyos fokú tisztelettel tekintenek, másrészt ugyanakkor nem tekintik az állam egységére veszélyes kisebbséginek. Ő maga jelentette ki ugyanis már több ízben: a németek lojális polgárai az országnak, ezt pedig azzal támasztotta alá, hogy közölte, nem támogatja az „etnikai alapú” területi autonómiát.

Johannis tehát elfogadta a román politikai nemzetről szóló alapvetést, ami azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy létezik egy német érdekvédelmi szervezet, ő maga nem annak színeiben vesz részt az országos politikában, hanem egy román pártba betagozódva. Ez, valamint az a tény, hogy a vészesen lecsökkent létszámú németségre már csak számarányánál fogva sem tekint úgy a román közvélemény, mint a mintegy 1,2 milliós magyarságra, amelyet még mindig fenyegetésnek tekint az ország területi egységére nézve, alkalmassá teszi arra a román közönség szemében, hogy egy nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú pozícióba kerüljön. Erre jelen állás szerint magyar politikus mindaddig, amíg a magyar közösség saját pártokkal, saját politikai programokkal és kisebbségi jogi követelésekkel áll elő, nem kaphat lehetőséget.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/449
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Nem bírtak Neymarék a svájciakkal.
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.