Szerző: Ambrus Attila
2014. február 5. szerda, 17:09
Noha évek óta a dél-tiroli önrendelkezés modellértékű a székelyföldi önrendelkezést célként kitűző politikusok számára, annak lényege jobbára ismeretlen a székelyföldiek előtt, és megkockáztatom, néhány autonómia-harcos számára is.

„Nos, a kormánykoalíció inkább kecsegtet. Közigazgatási alegységek szerveződhetnek a megalakítandó régiókon belül; a romániai nemzeti közösségek szimbólumhasználati joga pedig szavatolt – ez került be az alkotmánymódosító tervezetbe az RMDSZ javaslatára, számolt be a szövegezéssel megbízott parlamenti különbizottság RMDSZ-es tagja. 

Azonnal ugrott is az RMDSZ ellenzéke: nem értik, mi az a közigazgatási alegység; különben tudják, hogy mi az a közigazgatási alegység, ám nem kérnek belőle, ők Székelyföld teljes körű autonómiáját követelik. (A tervezet csapdája egyébként az, hogy egészen pontosan így szól: a hagyományos térségek szerveződhetnek közigazgatási alegységekbe. Itt aztán lehet vitatkozni azon, hogy a román pártok szerint nem is létező, »úgynevezett« Székelyföld hagyományos térség-e vagy sem…)
 
Azoknak, akik valóban nem értik – vagy csak úgy tesznek, hogy nem értik –, a közigazgatási alegység létrehozásának alkotmányos joga megnyitja az utat a dél-tirolihoz hasonló önrendelkezés lehetősége felé. A nagy kérdés az RMDSZ- és az erdélyi magyar ellenzéki politikusok számára tehát nem az, hogy mi ez, hanem hogy akarják-e valóban azt, aminek megvalósulását éveken át, egészen a legutóbbi időkig a legmagasztosabb célnak neveztek.” 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/363
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.