Vőlegény helyett az Interpol várta az álházasságra készülő romániai nőket Ciprusban

Hétszáz és ezer euró közötti összegeket kaptak volna az EU-vízummal járó, csak papíron létező frigyért.

Hirdetés

Nemrég írtunk arról, hogy román segítséggel (is) virágzik a fiktív házasságkötések ipara Ciprusban, ahol ázsiai és afrikai férfiak azért fizetnek nőknek és bűnszervezeteknek, hogy állampolgársághoz jussanak valamelyik EU-tagállamban. Az érintett tagállamok akkor felszólították a ciprusi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent, hogy felszámolják  az érdekházasságokat.

A legfrissebb fejlemény ezzel kapcsolatosan, hogy a lárnakai repülőtéren szerdán letartóztattak 11 romániai nőt, akik kifejezetten azért érkeztek a szigetre, hogy házasságot kössenek. A ciprusi rendőrség az Interpollal karöltve kihallgatta a hölgyeket, akik beismerték, hogy 700 és 1000 euró közötti összegeket ígértek nekik a házasságért cserébe. A 11 nőből 10-et hazaküldtek, hogy itthon álljanak bíróság elé, egy személyt pedig Ciprusban tartottak, mert a gyanú szerint ő győzte meg a többieket a fiktív házasságról. Még nem azonosították a bűnszervezet tagjait, akik közvetítettek a leendő házastársak között, de a nyomozás még folyamatban van.

A közvetítők kifejezetten hátrányos helyzetű nőket hálóznak be, egy házasságért pedig akár 10 ezer eurót is bezsebelnek, miközben a nőknek 700-1000 eurót adnak. Az egyezség értelmében agy fiktív házasság látszatát két évig kell fenntartani, a pároknak arra is fel kell készülniük, hogy a hatóságok ellenőrzik, hogy valóban együtt élnek-e.

Hamarosan a nicosiai parlament elé kerül egy törvény, mely a fiktív házasságokat lehetetlenítené el, a parlament jogi bizottságai már zöld utat adtak három, ezzel kapcsolatos jogszabálynak.

Románia februárban értesítette a ciprusi szerveket, hogy a nemzetközi bűnhálózatokon keresztül olyan nők kötnek érdekházasságokat a szigetországban, akik Romániában is férjezettek.

Hirdetés