Visszatér a rossz emlékű saját felelősségű nyilatkozat az első karanténba zárt Kolozs megyei városban

Három települést már vesztegzár alá helyeztek a megyében, de több másik településen is rezeg a léc, de nagyon.

Hirdetés

A Kolozs megyei Szamosújváron 8 ezrelék fölé nőtt a fertőzöttségi arány, ezért a prefektúra kedden úgy döntött, hogy csütörtökön éjféltől 14 napig karantén alá kerül a város. A település lakói tehát újra átélhetik a szükségállapot keserű pillanatait, legalábbis részben: a vesztegzárral együtt visszatér ugyanis a rossz emlékű saját felelősségű nyilatkozat, igaz, csak azok számára, akik el akarják hagyni a várost.

Ezt csak alaposan megindokolt sürgősségi eset miatt, halaszthatatlan orvosi kezelés és munkavégzés (beleértve a piacon áruló kistermelőket) vagy kiskorúak/idős hozzátartozók gondozása céljából lehet megtenni az elkövetkező két hétben. Természetesen az iskolák, a vendéglők, kávézók, kocsmák, játéktermek zárva maradnak, de a mozizást és a privát rendezvényeket is el kell felejteni egy időre.

A már 13,8 ezreléknél járó Széken és Tordaszentlászlón (5,3 ezrelék) egyébként már korábban be kellett vezetni a karantént. A következő karanténba zárt város amúgy valószínűleg Dés lesz, ahol már 7 koronavírusos beteg jut ezer lakosra, a prefektúra erről a napokban fog dönteni. Kolozsvár jelenleg 5,97-nél tart.

Hirdetés