Ugye ön is kíváncsi arra, mennyit keres havonta egy román kommandós?

Nem egy rosszul fizető szakma, az biztos.

Hirdetés

Meg kell hagyni, jól megfizetik a román különleges erők tagjait, amiért vásárra viszik a bőrüket: mint kiderült, egy román kommandós már eleve nem keres rosszul, de ha bevetésre küldik, akkor kezd igazán dőlni a lé.

A Különleges Műveleti Erők (ami a román rövidítés szerint FOS, de ez semmiképpen sem a kommandósok kvalitásait jellemzi) altisztjeként szolgáló ejtőernyős kommandós havi bruttó 5490 lejes illetményt kap a különféle pótlékokkal együtt, ami nettóban sem rossz: havi 3212 lej.

És ezt csak úgy, békeidőben.

Ha viszont bevetésre küldik őket, akkor jókora szorzók lépnek működésbe.

Ha például Afganisztáni küldetésre megy, a román kommandós zsoldja rögtön megduplázódik, amihez hozzácsapják még a 30 százalékos veszélyességi pótlékot is.

Emellett napidíjat is kapnak, ami egy altiszt esetében napi 70 euró lehet.

Vagyis egy hosszú kiküldetésen az alapilletményük 2,3-szrosát kapják, ami ebben az esetben 7397 lej, amihez hozzáadódik még 2820 euró.

Hirdetés

Persze ahhoz, hogy valaki ilyen helyzetbe kerülhessen, nagyon komoly és embert próbáló kiképzésen kell átesnie.

A FOS éppen most hirdetett felvételt, a kiképzés pedig egy öthetes alapszakaszból, aki pedig ezt túléli, annak egy röpke nyolchetes további ütemből áll.

Amely természetesen csupa szórakozás, móka és kacagás, olyan fizikai megterheléssel, amitől még egy egyébként edzett átlagember is körülbelül két nap után adná fel, és sírna idegesítő fejhangon az anyukája után, ahogy azt már az ilyen műfajban megszokhatták.

Aki ezt is sikeresen abszolválja – azért szigorú a rosta –, az onnantól viszont büszkén viselheti a különleges erők sapkáját, hiszen a bákói székhelyű, Smaranda Brăescuról elnevezett 53-as kommandós zászlóalj tagjává válik, és készülhet arra, hogy az élete onnantól szinte napi rendszerességgel forog majd veszélyben.

Ha esetleg valaki ezek után kedvet kapott volna ahhoz, hogy román kommandós legyen, annak van egy rossz hírünk: csakis azok jelentkezhetnek, akik már jelenleg is a román haderő valamely fegyvernemében szolgálnak hivatásos katonaként.

Hirdetés