Úgy tűnik, a koronajárvány nem vesz tudomást arról, hogy nem létezik

Ismét nőtt az intenzív kezelésre szoruló súlyos betegek száma és sajnos megvan a hazai járványtörténet legfiatalabb halálos áldozata.

Hirdetés

Mondtuk már, mondjuk megint: lehet tagadni a vírust, lehet legyinteni arra a pár alapvető higiéniai szabályra, amelyek megakadályozzák a járvány terjedését, tény, hogy a SARS-CoV-2 itt van és szedi az áldozatait. Ezt igazolják a hétfői hivatalos adatok is.

Kezdjük az új fertőzésekkel: mivel hétvégén általában kevesebb tesztet végeznek az illetékesek, az új megbetegedések száma hétfőn 825. Ehhez járul az újratesztelések során kapott pozitív eredmények száma: 285.

Az utóbbi 24 órában összesen 6460 tesztet végeztek, ebből 4493-at a járványügyi protokoll alapján, 1967-et pedig saját kérésre. Ha viszont az új megbetegedések és az elvégzett tesztek alapján kiszámítjuk az aktív fertőzöttek arányát, 12,77%-ot kapunk, amely riasztóan magas az egy nappal korábbi 7,24%-hoz képest.

A vasárnapi hivatalos számhoz viszonyítva (480) nőtt az ország intenzív osztályain kezelt súlyos betegek száma. Persze, lehet azt mondani, hogy ez a mutató járt már 500-on felül is, de a 494 sincs túl messze a lidérces álomhatártól.

És akkor a halálesetek: a hétfői hivatalos adatok szerint a koronavírushoz köthető halálesetek száma 37 (18 férfi és 19 nő) az elmúlt 24 órában. És itt a gyászos premier is: megvan a hazai járványtörténet legfiatalabb halálos áldozata, a 10–19 éves korosztályból. A hírek szerint egy 18 éves fiatalemberről van szó, aki más betegségekben is szenvedett. Figyelem! Az Egészségügyi Világszervezet és a szakorvos-társadalom is makacsul ismételgeti egy ideje: egyre több megbetegedést észlelnek a fiatal korosztályoknál. Ennek egyik oka éppen az, hogy a fiatalok (tisztelet a sok kivételnek, nyilván) hajlamosak a szabályok áthágására, főleg vakáció és buliszezon idején.

Hirdetés

A megyék szintjén a helyzet változatlan: Bukarest vezet (140 eset), Iași megye a második (71 eset), Prahova megye a harmadik (63 eset), Bacău megye a negyedik (42 eset). Kolozs megyében (15 eset) csökkent az új fertőzések száma az egy nappal korábbi 57 esethez képest. Általában az erdélyi, bánsági, partiumi megyék „jól” teljesítettek az utóbbi 24 órában, tessék csak nézni:

Hirdetés