Trükkös szabadulóművész a második személy, akit betegség elleni küzdelem ellehetetlenítése miatt ítéltek börtönre

Amúgy peches is volt, mert akár meg is úszhatta volna pénzbírsággal.

Hirdetés

Ha esetleg megfeledkeztünk volna arról, hogy a koronavírus-járvány miatt a hatóságok a betegség leküzdésének ellehetetlenítése miatt is büntetőeljárást indíthatnak, most ismét eszünkbe juttatták: megszületett a második ítélet is ezen bűncselekmény miatt.

Az „áldozat” egy Alxenadru V. Gheorghiță nevű, 32 éves brăilai férfi, aki még tavaly áprilisban tért haza Nagy-Britanniából, ahol egy futárcégnél dolgozott.

Az akkor hatályos jogszabályok értelmében két hétre karanténba kellett vonulnia egy erre kijelölt helyen, ami esetében egy szálloda negyedik emeleti szobája volt.

Azonban egy nap után megunta a szállodát, ezért úgy döntött: hazatér a lakásába, és ott tölti le a karanténidőszakot.

Nem is habozott sokat: a filmekből ellesett módszert alkalmazva

lepedőket kötözött össze, és azokon ereszkedett le az erkélyről.

A manőver sikerült, ép bőrrel megúszta a kalandot, és észre sem vették, így, mint aki jól végezte dolgát, hazament.

Ott előbb aludt egy jót, majd másnap felhívta a hatóságokat, hogy tájékoztassa őket, hogy mostantól otthon tölti a karantént.

A hatóságok azonban ezt nem értékelték: hamarosan kiérkezett egy csendőregység, és visszavitték a szállodába. Mivel azonban azzal fenyegetőzött, hogy kiugrik az erkélyről, a negyedik emelet helyett egy földszinti szobában helyezték el.

Majd fel is jelentették betegség elleni küzdelem ellehetetlenítése miatt.

Hirdetés

A tárgyaláson többek között azzal védekezett, hogy

már akkoriban nyugtatókat kellett szednie, de azok nem voltak nála, otthon viszont volt belőlük.

Az ügy érdekessége, hogy alapfokon a brăilai törvényszék felmentette, arra hivatkozva, hogy tette nem minősül bűncselekménynek, ahhoz ugyanis, hogy valakit karanténba helyezzenek, betegnek kell lennie, vagy fenn kell állnia a gyanúnak, hogy beteg. A tisztiorvosi szolgálat azonban azt állapította meg, hogy nincsenek tünetei.

A fellebbviteli tárgyalás végén a galaci táblabíróság azonban már egészen máshogyan döntött: az ítélet szerint a hiába volt a vádlott tünetmentes, fennállt a gyanú, hogy fertőzött lehet, ezért be kellett volna tartania a hatósági intézkedéseket, és hatósági karanténban kellett volna maradnia.

Mindemellett az ítélet csupán 2100 lejes bírságról szólt – a férfinak azonban mégis börtönbe kellett vonulnia.

Pechére ugyanis egy korábbi bűncselekmény miatt nyolchavi elzárásra ítélték, amit azonban próbaidőre felfüggesztettek. Mivel az újabb ítélet a próbaidő lejárta előtt jött,

az előző, felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé vált, így börtönbe kellett vonulnia.

Mint megírtuk, az első ilyen ítélet még júliusban született meg, egy férfit egy év szabadságvesztésre ítéltek, mert megszökött a kórházból, ahova azért utalták be, mert nagyon köhögött.

Utólag azonban szerencsésnek bizonyult: októberben már ki is szabadult, miután ügyvédje elérte az ítélet megsemmisítését.

Hirdetés