Tragédia Piatra Neamţon – Kigyulladt a kovidos intenzív osztály, legalább tízen meghaltak

Tizenhat koronavírusos beteget ápoltak az osztályon.

Hirdetés

FRISSÍTÉS 3
A legfőbb ügyészség bűnvádi eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, az ügyet két olyan ügyészre bízták, akik korábban dolgoztak már hasonló helyzetekben: Marius Iacob a tíz éve történt bukaresti szülészeti tűzesettel foglalkozott, Eduard Mihai Ilie pedig a 2015-ös Colectiv-tűzvész ügyében indított eljárás vezető ügyésze volt.

FRISSÍTÉS 2
A halálos áldozatok száma tízre emelkedett. A Neamţ megyei katasztrófaelhárítás szóvivője szerint hét másik személy állapota kritikus.

George Lazăr prefektus szerint a betegeken kívül kórházi dolgozók is megsebesültek.

Az intenzív osztályon ügyeletes, a betegeket menteni próbáló, súlyosan megsebesült 42 éves orvost egy katonai repülővel Bukarestbe szállítják.

FRISSÍTÉS
Tíz óra körül a helyszínre érkezett Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki korábban a Digi24 televízióban közölte, hogy az eredetileg közölt hét halálos áldozaton kívül egy újabb személy meghalt – akiről eredetileg igen súlyos sebesültként beszéltek –, a megsebesült ügyeletes orvos a testének 40 százalékán égési sérüléseket szenvedett, amelyek a végtagjain negyedfokúak. Tătaru azt mondta: a tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta.

Az intenzív osztályon előzőleg átalakításokat végeztek, hogy helyet csináljanak az újabb koronavírusos betegeknek.

Egy helyi televízió fotókat közölt a helyszínről, jól látszik a pusztítás mértéke, a teljesen kiégett kórtermek, az elszenesedett ágyak és berendezés:

Eredeti cikkünk:

Hirdetés

Legalább heten meghaltak Piatra Neamţon szombat este, miután tűzvész ütött ki a megyei kórház intenzív osztályán – közölte Popa Irina, a Neamţ megyei katasztrófalehárítás szóvivője.

Két ember állapota súlyos. Egyikük orvos. A másik sérült állapota kritikus. A szóvivő szerint az orvos a lángok közé vetette magát, hogy menteni próbálja a betegeket.

A kórház intenzív osztályán, ahol a koronavírusos betegeket ápolták, 16 ember feküdt két helyiségben. A halálos áldozatok mind magatehetetlen, lélegeztetőgépre kapcsolt, intubált betegek voltak. A tűz fél hét körül ütött ki – közölte a kórház.

A tűzoltók több járművel szálltak ki a helyszínre és elkezdték az oltást. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a tüzet, a Digi24 hírtelevízió szerint szemtanúk azt mondják, a lángok fellobbanása előtt robbanás történt az intenzív osztályon.

A súlyos égési sérüléseket szenvedett orvost és a többi beteget mentőautókkal átszállítják egy Iaşi-i kórházba.

A belügyminisztériumban válságcsoportot hoztak létre, ott van Ludovic Orban miniszterelnök és Raed Arafat államtitkár is. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azonnal a helyszínre indult.

Hirdetés