Temes megyében egyes boltok korlátozzák a megvásárolható tartós élelmiszerek mennyiségét

Így szeretnék elejét venni a pánikvásárlásnak.

Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még a koronavírus-járvány tavaly év eleji debütjére, amely sajátos tömegpszichózist eredményezett: az emberek megrohanták a bevásárlóközpontokat és a sarki boltikat, és pánikszerűen felvásárolták a tartós élelmiszereket, valamint rejtélyes okból a vécépapír-készletek tekintélyes részét is.

Ez ugyan fölöslegesnek bizonyult, de legalább vélhetően még mindig viszonylag sokan vannak azok, akik elmondhatják magukról, hogy 45 kilogramm cukor, rizs vagy liszt büszke tulajdonosai, nem is beszélve a 120 gurigányi vécépapírról.

Nos, valami hasonló zajlik most a helyi média beszámolója szerint Temes megyében.

A hírek szerint

a megye egyes településein többen is pánikvásárlásba kezdtek,

bespájzolandó az alapvető élelmiszerekből, ami miatt van már olyan bolt, amely korlátozza az ezekből megvásárolható mennyiséget.

Detta városában például az egyik szupermarketlánc helyi üzletének kirakatában olyan felirat fogadja a vásárlókat, amely szerint azért, hogy minden vásárló hozzájuthasson a termékekhez, az egy személy által megvásárolható olaj mennyiségét 6 literben, a cukorét pedig 5 kilogrammban szabják meg.

Mindez azért furcsa, mert sem Európa többi részén, sem Romániában nem merült fel az utóbbi hónapokban, hogy élelmiszer-hiányra kellene számítani.

A járvány ugyan még velünk van – Romániában éppen lecsengőben a negyedik hullám –, de a boltok polcai nem üresek.

Hirdetés

A Temes megyei pánikvásárlások okait egyesek

a kínai kormány egy múlt heti felhívásában vélik felfedezni.

A kommunista pekingi vezetés konkrétan arra szólította fel a polgárokat, hogy halmozzanak fel élelmet és a napi szükségleti cikkeket, mivel a rossz időjárás, az energiahiány és a kiújult Covid–19 járvánnyal kapcsolatos korlátozások szétzilálhatják az ellátási láncot.

Más elemzések szerint a felhívás mögött a pekingi kardcsörtetést kell keresni, Kína ugyanis az utóbbi időben több utalást is tett arra, hogy akár katonai erőt is bevetne a szakadár kínai tartománynak tekintett Tajvan elfoglalása érdekében.

A jelek szerint a globalizmus már olyan szintre ért, hogy a pekingi illetékesek bejelentései már a Bánságban is hullámokat vetnek, így aztán egyesek jobb félni, mint megijedni alapon inkább gyorsan bespájzolnak.

Igaz, tavaly a vírus is Kínából jött.

Hirdetés