Illusztrációnkat mesterséges intelligencia, a Tengr.ai generálta.

Szombati hírmix: Hét óra dühös vezetés egy szerelmi dráma miatt. Ciolacu elment vásárolni 100 lejjel

És még: négy év alatt 65 ezer szexuális agresszort vettek nyilvántartásba Romániában.

Hirdetés

Én elmentem a Kauflandba száz lejjel. Vásárolni ment a miniszterelnök

Marcel Ciolacu kormányfőt még szeptemberben megkérdezték újságírók, hogy mit tudna vásárolni 100 lejért, ő pedig azt válaszolta, hogy elég jól be tudna vásárolni ennyi pénzből.

Most pedig meg is mutatta, hogy mit adnak a boltban egy százasért. Ciolacu a Facebook-oldalára tette ki a pénztárblokkot, amelyen látszik, hogy 93,50 lejből mit vásárolt a Kauflandban. Ezeket vette: saláta, uborka, hagyma, krumpli, alma, májpástétom, szalámi, étolaj, cukor, tojás, joghurt, juhtúró és egy Ursus sör. A miniszterelnök megjegyzi, hogy paradicsomot ugyan elfelejtett vásárolni, de úgy is belefért volna a 100 lejes keretbe. „Ti mit vásároltok 100 lejért?” – kérdezi a bejegyzés végén.

A bevásárlás apropóját az is adta, hogy a PSD a napokban indította el a hazai termékek vásárlására ösztönző Cumpără românește elnevezésű kampányát.

A közel kétezer kommentelő közül sokan gratuláltak Ciolacunak, de többen megjegyezték, hogy próbáljon meg bevásárolni egy háromgyerekes családnak, hogy éljen meg minimálbérből, vagy hogy ha már költségekről beszél, az élelmiszeren kívül számoljon a kiadások többi részével, a fűtéssel, a gyógyszerekkel, a ruhával és cipővel is.

65 ezer szexuális agresszort tartanak nyilván Romániában

Első ízben derült ki, hogy a szexuális agresszorok hivatalos jegyzékében, amelyet néhány éve hoztak létre a hatóságok, hányan szerepelnek. Alina Gorghiu igazságügyi miniszter szombaton, Nagyváradon beszélt erről és elmondta, hogy 65 ezer személyről van szó. Ez Románia lakosságának 0,34 százalékát jelenti.

A miniszter szerint igen fontos ez az adatbázis, mivel egy sor állami és magánintézményben, például oktatási, egészségügyi vagy szociális intézményekben az új munkaerő alkalmazása előtt kötelezően ki kell kérni a jegyzékből az illetőre vonatkozó viselkedési bizonyítványt és ha a jelölt szerepel az adatbázisban, nem alkalmazhatják.

A szexuális bűncselekményeket elkövetők adatbázisáról szóló törvényt 2019-ben fogadták el, a 65 ezres szám tehát négy év alatt jött össze.

Hirdetés

Azoknak az embereknek, akiket szexuális agresszorként nyilvántartásba vesznek, egy sor kötelezettséget ír elő a törvény, például három havonta meg kell jelenniük a rendőrségen és be kell számolniuk életük részleteiről, például hogy mit és hol dolgoznak, miből élnek, jelenteniük kell, ha tizenöt napnál több időt töltenének a lakóhelyükön kívül, a rendőrség pedig évente új fotót készít róluk az adatbázisba.

Hét órát vezetett egy román férfi, hogy megverje volt szerelme új barátját

Kétségtelenül elnyerné a nap őrült híre címet ez a történet, ha nem élnénk amúgy is nagyobbnál nagyobb őrültségekkel teli világban.

Egy férfi elautózott Romániából Ausztriába, hogy jól helyben hagyja volt szerelme új élettársát – írja az osztrák sajtó alapján a külföldi román diaszpóra híreire szakosodott Stiridiaspora.ro portál.

Az osztrák rendőrség szerint a hatóságokat azután riasztották, hogy egy 31 éves román férfi rátámadt egy másik férfira a Graz közelében fekvő Puch bei Weiz településen. Kiderült, hogy egy 27 éves romániai nő, aki Ausztriában dolgozik, telefonon beszélt a Romániában élő barátjával és elmondta neki, hogy közöttük mindennek vége, mivel szerelmes lett egy másik férfiba. A sértett férfi autóba pattant és hét órát vezetett Ausztriáig, ahol egy 30 centiméteres késsel megpróbált behatolni vetélytársa lakásába – egy munkásszállóba – és azzal fenyegetőzött, hogy megöli. Ezután a támadó megrongálta a ház előtti egyik gépkocsit, a két férfi összeverekedett, a barátnő pánikrohamot kapott és elájult. Amikor a nő új élettársa a segítségére sietett, a régi barát fojtogatni kezdte egy övvel. A verekedésnek a munkásszálló lakói vetettek véget, szétválasztották a férfiakat, riasztották a rendőrséget, a nőhöz pedig mentőt hívtak. A kihallgatás során a támadó tagadta, hogy ölni akart volna a késsel. A támadót letartóztatták, jelenleg fogdában várja a vizsgálat lezárultát.

 

Hirdetés