Se ajtaja, se ablaka: így nézne ki a jövő szabadidős autója a Dacia szerint

Koncepcióautó lévén sorozatban soha nem fogják gyártani, és ez meglátszik néhány elszállt ötleten is. Mit tud a sci-fi-filmekbe illő sportautó?

Hirdetés

Új tanulmányautóval jelentkezett a Dacia: a Manifesto nevű elektromos SUV mindent tud, amit egy természetjárásra is ideális utcai terepautónak tudnia kell. Mivel koncepcióautó, nem sorozatgyártásra tervezték, célja kizárólag az, hogy felsorakoztassa, milyen megoldásokat kínálna a Dacia a jövő SUV-jaiba.

A Manifesto robusztus dizájnjával leginkább a Tesla irányzatát követi, olyan, mintha egy ötéves gyerek vonalzóval rajzolta volna a karosszériát, esetleg űrjárásra tervezték volna. Öko-okos megoldásai viszont kétség kívül figyelemre méltóak, ilyenek például az egyszerűen leszerelhető, keresőlámpaként is működő fényszórók, a hálózsákká alakítható üléshuzatok, az asztallá vagy munkafelületté alakítható hátsó tér.

A terepautónak nincs szélvédője, hiányoznak az ajtók, ablakok is, ezzel együtt összkerékmeghajtása, hasmagassága, defektmentes gumiabroncsa is ideálissá teszi a természetközeli utazásokra, nem beszélve a csomagtárolás egészen újszerű megközelítéseiről. Az viszont mindössze üzenetértékkel bírhat, hogy a koncepcióautó műszerfalát parafából, a kasztni teljes egészét pedig újrahasznosított műanyagból képzelték el, a fenntarthatóság jelszava alatt…

Hirdetés

És Önnek hogy tetszik?

Hirdetés