Saját rádiója ölt meg egy férfit, Románia is érintett az amerikai–orosz légi konfliktusban – hírmix

Az eső és a kánikula pedig kergetni fogják egymást a következő időszakban.

Hirdetés

Romániában szálltak le az orosz vadászgépekkel összetűző amerikai bombázók

Végül Romániában, a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légibázison landolt az a két amerikai bombázó repülőgép, amelyek kisebb nemzetközi feszültséget okoztak vasárnap. A két B–52H Stratofortress repülőgép a Barents-tenger felett teljesített gyakorlatot, amikor orosz vadászgépek „elfogták” őket. Az orosz védelmi minisztérium úgy tálalta a hírt, hogy két orosz (egy MiG–29-es és egy MiG–31-es) vadászgép vasárnap megakadályozta, hogy az amerikai bombázók a Barents-tenger felől átlépjék az orosz határt; ahogy az MiG-ek közeledtek, az amerikai stratégiai bombázók módisították repülési irányukat és eltávolodtak az orosz területektől. Ezzel szemben az amerikai oldal szerint szó sem volt semmilyen irányváltoztatásról, az amerikai gépek végig az előre megtervezett útvonalon repültek, az orosz vadászgépek megjelenésére sem módosítottak az irányukon. Mindkét fél hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a saját gépeik a nemzetközi szabályokat tiszteletben tartva repültek a nemzetközi légtérben.

Halálra rázta az áram a kerti medencéjében

Holtan találtak a hétvégén az udvarán lévő felfújható medencében egy 55 éves férfit, akivel áramütés végzett. Az első vizsgálatok szerint a tragédiát egy rádiókészülék okozta: a bánffyhunyadi (Kolozs megye) férfi hozzányúlt a készülékhez, miközben a medence vizében tartózkodott, ám ez végzetesnek bizonyult. Hasonló tragédia történt a múlt hónapban, szintén Kolozs megyében: akkor egy 46 éves férfit és idős szüleit találták holtan egy ilyen felfújható medence mellett. A tragédiát akkor is áramütés okozta a rögtönzött kerti áramhálózat miatt.

A következő két hétben a kánikula és a viharok váltják egymást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) két hetes (július 22–augusztus 4.) előrejelzése szerint a következő időszakban nagyjából az a felemás időjárás marad, amit az utóbbi napokban megszokhattunk. Az első két nap igen meleg lesz, a Bánságban és a Partiumban 32 – 34, Erdélyben és Máramarosban 30–31 fok körüli nappali maximumokkal. Július 24–26. között enyhe lehűlés várható, 24–28 fokos nappali maximumokkal, majd a hét végétől ismét melegebb lesz pár fokkal. Erdélyben éz az említett területeken a lehűléssel párhuzamosan esős is lesz ez a hét, záporokra, zivatarokra is lehet számítani, majd augusztus 2-ikától kezdve tér vissza ismét számottevően a csapadék.

Hirdetés