Romániában még csak kevesen tehetik meg, hogy az otthoni kanapéról végezzék munkájukat

Az EU tagállamaihoz viszonyítva Romániában biztosított a legkevésbé az otthoni munkavégzés lehetősége.

Hirdetés

Lehet szeretni vagy utálni az otthoni munkavégzést – aki huzamosabb ideig próbálta, tudja, hogy megvannak az előnyei és hátrányai is –, de az biztos, hogy világjárvány idején jól jön, ha az otthon biztonságában is letudhatjuk a melót. Románia ezen a területen is sereghajtó Európában: egy friss felmérés szerint nálunk tehetik meg ezt a legkevesebben, miközben a világ egyik leggyorsabb vezetékes internetével büszkélkedhetünk (negyedik helyen szerepelünk Szingapúr, Hongkong és Thaiföld után)

Az otthoni munkavégzés lehetősége a romániai lakosság 27%-nak adatik meg, azaz 5,57 millió alkalmazott közül 1,5 millióan mondhatják el magukról, hogy otthonuk egyben az irodájuk is lehetne. Az EU-s átlag 37%, a ranglistát pedig Luxemburg vezeti, ahol a foglalkoztatottaknak több mint a fele (54%) dolgozhat otthonról.

A felmérés megállapítja még, hogy a jól fizető állások 74%-a otthonról is végezhető, ugyanakkor az egyetemi diplomával rendelkezők 66%-a élvezheti a távmunka előnyeit. Érdekes, hogy rendszeresen otthonról dolgozók aránya a nők körében magasabb (45%), mint a férfiak (30%) körében.

A járvány miatt egyébként felülértékelődött az otthoni munkavégzés jelentősége, ezzel a cégek is egyre inkább számolnak.

Hirdetés