Ritka ítélet: közel egy focicsapatnyi korrupt rendőrt sittelnek le Kolozs megyében

De miért telt hat évbe az ítélethozatal? És ha tizenkét személy ellen emeltek vádat, miért csak tíz ellen született ítélet?

Hirdetés

Van itt ez a hír, miszerint kenőpénz elfogadása miatt letöltendő börtönbüntetésre ítéltek tíz (10!) közlekedési rendőrt. Nem is nagyon tudjuk eldönteni, hogy mi a meglepőbb: az, hogy közel egy focicsapatnyi Kolozs megyei rendőrt kapcsoltak le korrupció miatt, vagy az, hogy egyáltalán ítélet született.

A legnagyobb büntetés 2 év 4 hónap, a legkisebb 8 hónap, valószínűleg annak függvényében, hogy melyik rendőr hányszor és mennyi pénzt fogadott el a szabálytalanságon kapott sofőröktől. Pontosabban, mennyit sikerült rájuk bizonyítani. Az ügyészek szerint a vádlottak ismételt módon pénzt és egyéb javakat kértek a gépjárművezetőktől, cserébe pedig eltekintettek a közlekedési kihágásokért kiállítandó büntetésektől, elsősorban a gyorshajtástól.

Jogi bükkfanyelven az ügyészek arra is utalnak, hogy a vádlottak olyan jegyzőkönyveket állítottak ki, melyek nem fedték a valóságot, például elhallgatták a sofőr állapotát, fiktív adatokat rögzítettek így csökkentve a mélyen a pénztárcájukba nyúló sofőrök büntetőpontját, vagy megakadályozva azt, hogy elveszítsék a jogosítványukat. A kolozsvári bíróság döntése nem jogerős, a rendőrök fellebbezést nyújthatnak be ellene.

A Korrupcióellenes Igazgatóság egyébként úgy fogta el a korrupt rendőröket, hogy hang és képfelvételek készítésére alkalmas eszközöket szerelt az autóikba, amiről ők nem tudtak. A felvételekből kiderült, az elítélt rendőrök megbeszélték egymást között, hogy kitől és mikor érdemes kenőpénzt kérni, tanácsot is adtak egymásnak a hatékony „jövedelemkiegészítés” érdekében.

A hírrel kapcsolatosan még két furcsaság tűnik fel. Egyrészt az, hogy ha már 2013 decemberében megtörtént a vádemelés, akkor miért tartott több mint hat évbe, míg az ítélet megszületett? Ennyire lassan őrölnek Justitia malmai? Másrészt pedig ha eredetileg 12 rendőr ellen emeltek vádat, akkor miért csak 10 ellen született ítélet?

Hirdetés