Fotó: Google Maps

Pszichiátriára került hétfőn a hétvégén majomhimlő-riadalmat keltő orvos

Szombaton azt írta: megvan az első romániai eset, hétfőn dührohamot kapott, elmegyógyászati ellátásra szorul.

Hirdetés

Dührohamot kapott, botrányt okozott a kórházban a rădăuți városi kórház egyik infektológus szakorvosa, aki a hétvégén az egészségügyi minisztériumban is riadalmat keltett, miután azt állította, hogy egy általa kezelt páciens a majomhimlő első romániai esete – írja a Monitorul de Suceava.

Andi Radu Agrosoaie fertőző betegségekre szakosodott orvos Dan Vatră kórházigazgató szerint hétfő reggel bántalmazta egyik betegét és több kórházi asszisztenst, majd bezárkózott egy kukásautó vezetőfülkéjébe. Az igazgató azt mondja, ki kellett hívni a rendőröket, akik a kórház biztonsági őreivel közösen valahogy kiszedték az orvost a kabinból. „Elszigeteltük a pszichiátriai osztályon, nálunk a kórházban, nemsokára átszállítják a iași Socola elmegyógyintézetbe” – mondta Dan Vatră.

A rădăuți kórházban egyébként hétfőn reggel kellett volna kezdődnie egy belső szakmai vizsgálatnak, miután a szakorvos szombaton a Facebook-oldalán fotókat posztolt egy nőről, aki szerinte a himlő első romániai fertőzöttje. A 40 éves Agrosoaie azt is írta, hogy értesítette az esetről az egészségügyi minisztériumot.

A kórház vezetése, a Suceava megyei közegészségügyi igazgatóság és a szakminisztérium azonnal reagáltak, kielemezték az esetet és közölték, hogy a járványtani vizsgálat egyértelműen azt mutatja: a rădăuți páciens és két gyereke közönséges bárányhimlőben szenved.

Hirdetés

A szaktárca konkrétan a rădăuți esetre reagálva adott ki vasárnap közleményt, amelyben leszögezi: az orvos jelzése vaklárma volt, Románia területén eddig egyetlen majomhimlő-esetet sem regisztráltak és ilyen gyanú sem állt fenn.

 

Hirdetés