Pörög a kampány: az új pénzügyminiszter szerint olyan állapotban vannak a pénzügyek, hogy ahhoz képest az apokalipszis vidám cserkésztábor

És a chicagói maffia is felbukkan!

Hirdetés

Az után, ahogy csütörtökön Florin Cîţu, a hivatalát nemrég elfoglaló liberális pénzügyminiszter lefestette az ország költségvetésének állapotát, már azon sem csodálkoznánk, ha a sajtónyilatkozatot követően az irodájában rituálisan a kardjába dőlt volna.

Cîţu szerint ugyanis az előző szociáldemokrata kormány hároméves kormányzása után katasztrofális állapotokat hagyott hátra, nincs pénz, ugyanis az egészet ellopták.

A miniszter szerint egyenesen úgy dolgoztak, mint a chicagói maffia legendás alakja, Al Capone, aki köztudomásúan kettős könyvelést vezetett.

Cîţu azt mondja: két költségvetés létezett: egy, amelyet a parlament elé tártak, a nyilvánosság elé szánva, és egy másik, amely a valós számokat tartalmazta.

A pénzeket költségvetés-kiegészítés címén a párt helyi kiskirályainak juttatták, ezért nem jutott beruházásokra.

Az ügyletekben cinokosként közreműködött az előrejelzési bizottság is.

Hirdetés

Így aztán a költségvetési hiány idén 4 százalékos lesz – miközben az Európai Unió legfeljebb 3 százalékot tűr el minden tagállamban.

És ha már Al Capone, akkor Cîţu most eljátszotta a legendás bűnözőt a hagyomány szerint hűvösre juttató Eliot Ness-t: bejelentette, hogy bűnszervezet létrehozása miatt feljelentést tesz a korábbi kormány pénzügyekben és gazdaságban illetékes tagjai ellen.

Tény ami tény: a PSD gazdasági és pénzügyi intézkedései – nevezhetjük ámokfutásnak is – valóban totális káoszt eredményeztek, és általában kimerültek abban, hogy mindenkinek, aki az állami költségvetésből kapott fizetést vagy illetményt – vagyis a közalkalmazottaknak és a nyugdíjasoknak – nyakló nélküli bér- és nyugdíjemelést ígértek, sőt némi emelés volt is. Csak az egész pénzügyi fedezetét borítja mai napig homály.

De azért Cîţu apokaliptikus bejelentéséből, na meg az időzítésből az is messzire süt, hogy keményen dübörög az államfő-választási kampány, és a második forduló előtt még ezzel is megpróbálja megtámogatni pártja üdvöskéjét, az újrázni készülő Klaus Iohannist.

Hirdetés