Illusztráció / Fotó forrása: hospitalcliniccostabrava.com

Öt millió euróba került, négy év alatt egyszer sem használták, de legalább a katonai parádékon jól mutat – Mi az?

A DNA már vizsgálja, milyen keretek között szerezték be Raed Arafaték az életmentő berendezéseket.

Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) érdeklődését is felkeltette a belügyminisztérium alá tartozó katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) egyik beruházása, miután kiderült, hogy négy méregdrága életmentő berendezés 2017 óta kihasználatlanul áll, legfeljebb a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmával veszik elő, hogy felvonultassák a hadsereg speciális járműveivel együtt. A hiperbár oxigénterápiát biztosító kamrák darabja 1,2 millió euróba került, ehhez képest négy év alatt mindössze két bevetésen voltak jelen, anélkül, hogy hasznukat vették volna a tényleges életmentésben.

A bukaresti sajtó szerint a DNA ügyészei november elején kérték ki a beruházás dokumentumait, forrásaik azt sugallják, hogy Raed Arafat katasztrófavédelmi főfelügyelő a DNA korábbi nyomozásait a volt amerikai nagykövet, Adrian Zuckerman révén állíttatta le – ezt az információt az érintettek határozottan tagadják. Az IGSU közleményben reagált a sajtóban megjelent vádakra, elismerve, hogy a DNA postán igényelte az egyébként német gyártású keszonkamrák beszerzésének iratait, szó sincs azonban arról, hogy a „rajtaütöttek” volna a hatóságon, ahogy a lap fogalmazott.

A források azt is állították, hogy az állam évi 45 ezer eurót költ egy kamra karbantartására, az összeg nagyságrendjét egy magasnyomású terápiával foglalkozó orvos-vállalkozó is megerősítette, az IGSU viszont 20 ezer eurós költségről beszél.

A lényegen ez aligha változtat valamit: az IGSU befektetett 5 millió eurót olyan berendezésekre, melyeket négy év alatt egyetlen páciens sem vehetett igénybe, pedig 13 sürgősségi orvost és 5 tűzoltót még speciális kiképzésben is részesítettek az olasz haditengerészet közreműködésével.

Hirdetés