Orbán Viktor Bukarestben járt, a román sajtó összeesküvés-elméleteket gyárt, a vonatok meg késnek – hírmix

Marcel Ciolacu Bukarestben találkozott a Tusványosra igyekvő Orbán Viktorral, és állítólag egy fontos projektről is tárgyaltak.

Hirdetés

Orbán Viktor Bukarestben járt

Marcel Ciolacu román miniszterelnök magánebéden fogadta szerdán Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Bár a román kormányfő sajtóosztálya előzőleg nem jelentette be a találkozót, utólag egy közleményben tudatták, hogy a két miniszterelnök többek között egy olyan közös infrastrukturális beruházásról tárgyalt, amely mindkét ország gazdaságának jót tenne. Hogy ez miben áll, azt nem részletezték, de a Digi24 kormányzati forrásoktól megtudta, hogy egy Budapest és Bukarest között tervezett TGV típusú gyorsvasút építéséről van szó, amelyről már korábban is szó volt, csak aztán a pandémia és az ukrajnai háború elodázta a terveket. Az értesülés hitelességét az is alátámasztja, hogy a találkozón a két kormányfő és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mellett Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is derűsen bájmosolygott.

Orbán Viktor egyébként a Tusványosi szabadegyetem miatt érkezett az országba, amely szintén szerdán vette hivatalosan kezdetét, és amelyen Orbán hivatalosan szombat délelőtt tartja meg hagyományos, a helyi szlengben Orbán-koncertként emlegetett beszédét. A Tusványos szerdai megnyitóján egyébként az derült ki többek között, hogy Magyarország az egész Kárpát-medencére kiterjeszti, és összesen mintegy 400 millió forinttal támogatja a tavaly Erdélyben útjára indított, gyerekeknek szóló lovasprogramját.

Bukarestben megint nagyon gyanúsak a magyarok

A Tusványosi szabadegyetem, illetve Orbán Viktor ittléte ürügyén a román sajtó is rácuppant a hírre, hogy egy magyarországi finanszírozású magánvállalkozás keretében létrejött kis repülőtéren máris landolt (hétfőn) az első kisgép a gyergyóremetei – még mindig épülő – repülőtéren. A Bukaresti újságírók azonban nem abban látták a hír hírértékét, hogy az eddigi 8–9 órás kényelmetlen zötykölődés helyett ezentúl mindössze másfél óra alatt lehet majd eljutni Budapestről Hargita megyébe, illetve fordítva, hanem abban, hogy a beruházás mögött az egyik legtehetősebb magyar üzletember, Balázs Attila, a Bayer cégcsoport vezetője áll, aki a landolásnál személyesen is jelen volt, és kijelentette, hogy jövő évtől napi két járatot indítanak Budapest és Gyergyóremete között, az egyiket a cégük alkalmazottai számára, a másikat pedig a nagyközönségnek. Az első, harminc személyt szállító gép különben Kolozsváron is leszállt a kötelező határellenőrzés miatt, de ha Romániát felveszik a schengeni övezetbe, a menetidő még inkább lerövidül.

Tavaly két és fél évvel többet késtek a vonatok, mint tavalyelőtt, így már egy év alatt több mint 8 évet késtek ¯\_(ツ)_/¯

Nagyon elkelne az a Budapest–Bukarest gyorsvasút, mert tavaly például még sokkal többet késtek a romániai (állami) vonatok, mint tavalyelőtt. Míg 2021-ben összesen 3,4, addig a legfrissebb összesítés szerint 2022-ben már 4,3 millió percet késtek a CFR személy- és teherszállító szerelvényei összesen, ami csaknem 8,2 évnek felel meg egyetlen év alatt. Ha ez nem időutazás, akkor semmi nem az.

Hirdetés