Orban váltig állítja, hogy nem lesz adóemelés, de azt nem mondta, hogy akkor meg miből lesz nyugdíjemelés

Vagy gyerekpénz-duplázás, és a többi…

Hirdetés

Ludovic Orban pénteken azt nyilatkozta a sajtónak, hogy semmiképpen sem emelik jövőre az adókat és a járulékokat, hiába röppennek fel ezzel kapcsolatos légből kapott hírek kétnaponta. A miniszterelnök ezt a romániai magáncégek képviselőivel tartott találkozó után mondta, és azt is hozzátette, hogy az ő céljuk a koronavírus-járvány miatt lelassult gazdaság fellendítése, ezt pedig aligha tudják elérni, ha berántják a fiskális fékeket.

Ellenkezőleg – így Orban –, a kormány támogató programokat dolgozott ki a magánszféra és a befektetők számára.

Persze, ha valóban nem lesz adóemelés, akkor igencsak kétséges, hogy az ellenzéki (peeeeszeeeedeeee) parlamenti többség által beerőltetett plusz költségeket – mint a 40 százalékos nyugdíjemelés, a gyerekpénz megduplázása, vagy éppen az orvosoknak és tanároknak megszavazott veszélyességi pótlékok – állni tudja majd a kormány. Ehhez Florin Cîţu pénzügyminiszternek minimum a varrógép fiókjába is be kell lesnie, hátha akad még ott pár krajcár.

A veszélyességi pótlékokat ugyan még meg lehet oldani EU-s forrásokból, hiszen azok a járvánnyal járó plusz költségeknek számítanak, a korona okozta gazdasági válság dacára tett felelőtlen emelésekre viszont aligha fognap pénzt küldeni Brüsszelből. Magyarán ezeket a választások után valamilyen módon gyaníthatóan visszavonják majd.

Előtte semmiképp, hiszen a kampány az kampány.

Hirdetés