Ön el tudja képzelni Petre „A Kormoránok Réme” Daea mezőgazdasági minisztert államfőként?

Mert a jelek szerint Marcel Ciolacu PSD-elnök igen.

Hirdetés

Bár Klaus Iohannis államfő második mandátuma csak 2024-ben jár le, a pártok lassan elkezdik a castingot, hogy megtalálják a megfelelő jelöltet.

A kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) meglehetősen frusztrált, hiszen hosszú ideje kiszorult a Cotroceni-palotából: 2004 óta kénytelen elviselni, hogy jobbközépnek számító államfő áll az ország élén.

Ezért aztán szeretne olyan jelöltet találni, aki közismert, köztiszteletben áll,

és valós esélye lehet a tisztség elnyerésére.

Az értesülések szerint egy csoport Mircea Geoană helyettes NATO-főtitkárt építené fel jelöltként, aki vélhetően szívesen nekifutna még egyszer a versenynek, de a koronavírus-járvány során országosan ismertté vált Alexandru Rafila egészségügyi miniszter neve is felmerült.

Most viszont Marcel Ciolacu pártelnök újabb nevet dobott be a köztudatba.

Petre Daea mezőgazdasági miniszterét.

Aki valóban széles körben ismert – de nem feltétlenül a mezőgazdaság felvirágoztatásában szerzett elévülhetetlen érdemei miatt, hanem meglehetősen sajátos nyilatkozatai és vesszőparipái miatt.

Hirdetés

Az egyik ilyen, hogy a román nép egy juhtenyésztő nemzet, ezért az ágazat masszív támogatást igényel. Emlékezetes volt a halállományt felzabáló kormoránok elleni, fordulatokkal teli hadjárata, és az sem volt semmi, amikor az auschwitzi náci haláltáborhoz hasonlította az afrikai sertéspestis miatt tömegesen elpusztított állatok megsemmisítését.

Legutóbb pedig szenvedélyesen kirohant a rovarfogyasztás ellen is.

Daea maga az államfői tisztség kapcsán csak annyit mondott, hogy a lelkiismerete azt diktálja: hagyják azt csinálni, amihez ért.

Pedig a szerénység indokolatlan – ha nem is lenne aktívabb és hatékonyabb Iohannisnál, annyi szent, hogy sokkal szórakoztatóbb államfő lenne.

Hirdetés