Ők lesznek a magyar miniszterek az új bukaresti koalíciós kormányban

Meglepetés is található a listán.

Hirdetés

Ha minden jól megy, nem csupán az új bukaresti kormánykoalíció áll össze végre, hanem előbb-utóbb a kormány is megalakul.

A koalíciós szerződést a tervek szerint hétfőn este hét órakor írják alá, addig még az utolsó simításokat végzik a kormányprogramon.

Viszont gőzerővel zajlik a miniszterjelöltek kiválasztása – az RMDSZ, amely egy miniszterelnök-helyettesi, három miniszteri és várhatóan 12 államtitkári tisztség birtokában erősíti majd a kabinetet, vasárnap este döntött arról, kiket jelöl a legfontosabb tisztségekre.

A hírek szerint számos név megfelel az előzetes várakozásoknak, ugyanakkor van meglepetés is a listán.

A miniszterelnök-helyettesi tisztségre Kelemen Hunor szövetségi elnököt jelölik, ahogy az várható is volt.

A fejlesztési tárca irányítására kijelölt Cseke Attila szenátusi frakcióvezető neve sem nagy meglepetés, eddig is őt tartották esélyesnek, mint ahogy a környezetvédelmi miniszternek jelölt Tánczos Barna szenátor neve is fölmerült a napokban a tisztség várományosaként.

Hirdetés

Az ifjúsági és sportminisztérium élére megnevezett jelölt viszont annyiban meglepő, hogy nem róla volt szó, hanem például Oltean Csongorról.

A végső jelölt viszont Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpikon kerékpározó, aki román színekben versenyezve paralimpiai, valamint világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett, jelenleg pedig a Román Kerékpáros-szövetség elnöke.

A pártok számos egyéb tisztséget is elosztottak, így a megyei prefektusok közül 23-at a PNL, 14-et az USR-PLUS, ötöt pedig az RMDSZ jelöl.

Emellett a PNL 47, az USR-PLUS 28, az RMDSZ pedig 10 alprefektust ad.

Hirdetés