Nem túl meglepő: az RMDSZ szívesen kormányozna a PNL-vel

Folynak az egyeztetések, máris kiszivárgott, milyen tárcákra pályázik a szövetség.

Hirdetés

Nem meglepő, hogy az RMDSZ célja, hogy kulcspozíciókat szerezzen a majdani kormányban. Kelemen Hunor szövetségi elnök vasárnap este, az exit-poll felmérések eredményeinek közzététele után már elmondta, hogy szerinte legalább 55 százalékos többséggel rendelkező, jobboldali kormánykoalícióra lenne szükség. Mivel egyik párt sem szerzett abszolút többséget, az alkotmány értelmében Klaus Iohannis szabadon dönthet arról, hogy kit bíz meg a kormányalakítással.

Bár nem mondható el, hogy a PNL vagy az államfő kifejezetten jó viszonyt ápolna az RMDSZ-szel, a koalíció megalakításához kénytelenek tárgyalóasztalhoz ülni Kelemen Hunorral. A Népi Mozgalom Párt (PMP) lenne egy másik alternatíva, de jelenleg még kérdéses, hogy átlépik-e a bejutási küszöböt. Bár Traian Băsescu még bizakodó, szerinte a moldovai szavazatokkal be fognak kerülni a parlamentbe.

Sajtóértesülések szerint a PNL és az USR-PLUS mellett az RMDSZ is kormányra kerülhet, de cserébe pozíciókat és az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) révén fejlesztési pénzeket kér helyi beruházásokra.

A kulturális minisztérium élére Kelemen Hunor vagy Hegedüs Csilla kerülhet. Hegedüs már egy rövid ideig betöltötte ezt a tisztséget 2014-ben, Victor Ponta kormányában, amikor az RMDSZ legutóbb kormányra kerülhetett. Egyes források szerint az RMDSZ az egészségügyi tárcát is átvenné, de csekély annak az esélye, hogy ebbe a PNL belemenjen, helyette a környezetvédelmi tárca kerülhet még szóba.

Hirdetés

A részleges eredmények szerint az RMDSZ képviselőházi listája a szavazatok 7,4%-át, a szenátusi listája pedig 7,57%-át gyűjtötte be. A PMP – a jelenlegi állás szerint – nem érte el az öt százalékot.

Az RMDSZ az utóbbi években mindig a másik oldalon állt, a PSD-ALDE koalícióval is együttműködött, de miniszteri pozíciók nélkül.

Hirdetés