Néhány millió lejért kap új lehallgatóberendezést a DNA

Mert fejleszteni kell a korrupcióellenes infrastruktúrát.

Hirdetés

Most aztán úgy bedurranhat a korrupcióellenes harc, mint a koronavírus-járvány egy kétezer fős tiltott szilveszteri hangárbuli után: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hamarosan megkaphatja új játékszerét, egy jó kis profi lehallgatóberendezést.

A hordozható, többfunkciós rendszer mellé egy 4×4-es SUV is jár, na és persze a beszerelési és a karbantartási munkálatok is.

Ráadásul sikerült jutányosan megoldani: 3,1 millió lejt szántak rá, a pályázaton nyertes cég viszont 2,8 millióért szállítja le a berendezést.

A pályázat nyertese egy izraeli érdekeltségű cég, a Cellphone Gorup Impex, márpedig az izraeli hírszerzés teljesítményét ismerve ez nem rossz ajánlólevél.

Az 1997-ben alapított, információs szolgáltatásokra szakosodott cég két részvényese két izraeli állampolgár, Beizer Arie és Cooper Gil Yossef.

Akik most egész jó üzletet kötöttek, 2019-ben ugyanis cégük üzleti forgalma csupán 50 000 lej volt.

Hirdetés

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészeknek azóta kell saját hatáskörben megoldaniuk a lehallgatásokat, amióta az alkotmánybíróság még 2016-ban kimondta: alkotmányellenesen használta fel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) titkos paktum alapján igénybe vett lehallgató-kapacitását a nyomozások során.

Hiszen ezáltal a hírszerzés olyan ügyekbe nyert betekintést, amelyekhez semmi köze.

De most aztán az ügyészség ismét hallgatózhat kedvére.

Hirdetés