Boldogok az osztrákok, mert övék a továbbjutás. (Fotó: UEFA)

Nagykárolyi magyar bíró fújta a sípot a holland–észak-macedón gálán

Ausztria, Dánia és Svájc örülhetnek, mert továbbjutottak a nyolcaddöntőbe.

Hirdetés

Három új továbbjutót hozott az Európa-bajnokság tizenegyedik napja: Ausztria és Dánia önerőből, Svájc pedig a többi eredménynek köszönhetően került az egyenes kieséses szakaszba. Két nyolcaddöntő párosítása már meg is van: Olaszország–Ausztria és Wales–Dánia meccsek lesznek a legjobb nyolc közé jutásért.

A nap magyarja: Kovács István. Negyvenegy év után volt ismét romániai magyar bíró egy világversenyen, a nagykárolyi játékvezető a Hollandia–Észak-Macedónia mérkőzést fújta. Romániai magyarként utoljára egy másik Szatmár megyei bíró, a két éve elhunyt Anderkó Ottó járt az 1980-as Európa-bajnokságon, ahol két mérkőzésen volt partjelző.

A nap hibátlanjai: Hollandia és Belgium. Mindkettő három győzelemmel nyerte meg csoportját, pedig már az utolsó meccs előtt megvolt a továbbjutásuk.

A nap feltámadója: Dánia. Pont nélkül várta a fordulót, aztán úgy lefocizta az oroszokat, hogy a körbeverésnek köszönhetően a második helyről jutott tovább – ami korábban más csapatnak még sosem sikerült. Tökéletes elégtétel Christian Eriksen drámája után.

A nap búcsúja: Goran Pandev. A macedón focitörténelem legjobb játékosa 38 évesen, 122 válogatott és 473 olasz bajnoki meccs után, Bajnokok Ligája-győzteseként (Inter, 2010) vonul vissza, lecserélésekor csapattársai sorfalat álltak a legendának.

A nap továbbjutója: Svájc. Mivel a B- és a C-csoport harmadikja is 3 ponttal zárt, az A-csoportban 4 ponttal harmadik helvétek biztosan ott lesznek a nyolcaddöntőben.

Hirdetés

A nap ideges számolgatói: Ukrajna és Finnország. Egy döntetlennel mindkettő biztosan továbbjutott volna, de a vereséggel nehéz helyzetbe kerültek: 3 ponttal és negatív gólaránnyal aligha kerülnek be a négy legjobb harmadik közé.

3. forduló, B-csoport:
Belgium–Finnország 2-0 (Hradecky 74. – öngól, Lukaku 80.)
Dánia–Oroszország 4-1 (Damsgaard 38., Poulsen 59., Christensen 79., Maehle 82., illetve Dzjuba 70. – 11-esből)
A csoport végeredménye: 1. Belgium 9 pont, 2. Dánia 3, 3. Finnország 3, 4. Oroszország 3.

C-csoport:
Hollandia–Észak-Macedónia 3-0 (Depay 24., Wijnaldum 50., 58.)
Ausztria–Ukrajna 1-0 (Baumgartner 21.)
A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9, 2. Ausztria 6, 3. Ukrajna 3, 4. Észak-Macedónia 0.

A góllövőlista élmezőnye:
3 gólos: Romelu Lukaku (belga), Patrik Schick (cseh), Cristiano Ronaldo (portugál), Georginio Wijnaldum (holland)
2 gólos: Ciro Immobile, Manuel Locatelli (olaszok), Denzel Dumfries, Memphis Depay (hollandok), Roman Jaremcsuk, Andrij Jarmolenko (ukránok), Xherdan Shaqiri (svájci)

Hirdetés