Munkaerőhiány sújtja a büntetésvégrehajtási intézményeket – hírek hétfőn

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy román nő ellen, aki közel egymillió eurót csalt ki egy spanyol nyugdíjastól. A pótérettségizők alig egyharmada ment át a vizsgán.

Hirdetés

Sok a rab, kevés a börtönőr  

Június végi kimutatások szerint országos szinten 16 ezer álláshelyből 13 ezer volt betöltve a büntetésvégrehajtásban, azaz háromezer alkalmazott hiányzik a rendszerből. Erről Alina Gorghiu igazságügyi miniszter beszélt hétfőn a Bákó megyei Târgu Ocna településen található Constantin Brâncoveanu börtöntisztképző „Avram Iancu – 200” elnevezésű évfolyamának diplomaosztó ünnepségén.  

A tárcavezető szerint a börtöntiszti pályafutás számos kihívással és nagy felelősséggel jár. A miniszteri szavak ez esetben nem a ballagások esetében ismételgetett üres, unalmas, megszokott frázisok. Sokba kerülhet a társadalom számára, ha a büntetésvégrehajtásban dolgozók némelyike felelőtlen magatartást tanúsít a munkahelyén.  

Alina Gorghiu bízik abban, hogy az újonnan végzett tisztek frissességet hoznak a rendszerbe, mivel nagy problémát jelent a humánerőforráshiány. Mint mondta, dolgoznak azon, hogy orvosolják a kialakult helyzetet, első körben úgy, hogy kezdeményeztünk egy memorandumot további 1600 rendőrségi álláshelyre vonatkozóan. Ez jelenleg az engedélyeztetési fázisban van, hamarosan a kormány elé kerül.  

A miniszter azt is megjegyezte, hogy történtek előrelépések a nemek közötti egyenlőség előmozdítása terén, hiszen a diplomázók 32,95 százaléka nő, szám szerint 87-en. Az Országos Börtönigazgatóságnál (ANP) 3386 helyet töltenek be nők (26 százalék), míg a vezetőségben 24 százalék az arányuk.  

Gorghiu egy másik bejelentést is tett, miszerint az igazságügyi minisztérium dolgozik egy útmutatón az erőszakos cselekmények és a szexuális zaklatás bejelentésére vonatkozóan.  

„Arra kérem önöket, ha problémát tapasztalnak, kérem, jelentsék azt! A szexuális zaklatás egyetlen intézményben sem megengedett.” 

A miniszter a börtönviszonyokat érintő közelgő beruházásokról is beszélt, amelyek a rendszerben dolgozók munkáját is segíteni fogják. A tervek szerint idén 2800-3200 új hellyel bővül a büntetés-végrehajtási intézetek befogadóképessége. Továbbá két újonnan létesített, 1900 elítélt befogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézet várja az újonnan végzett börtöntiszteket. A két beruházás értéke 825 millió lej, ÁFA nélkül.  

Alina Gorghiu fontosnak tartja a munkahelyek korszerűsítését, mivel fontos, hogy jól érezzék az alkalmazottak magukat, amikor munkába mennek. Igen, ez akkor is így van, ha az ember történetesen börtönőr.  

„Tudom, hogy nem egyszerű ez a hivatás, de minden egyes pillanatnyi figyelmetlenség az önök részéről, sokba kerülhet nekünk.” 

Sztriptíztánctól a profi megtévesztésig 

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a spanyol hatóságok egy román nő ellen, aki csaknem egymillió euróval rövidített meg egy spanyol nyugdíjast, akik abban a kantabriai sztriptízbárban ismert meg, ahol dolgozott. A nőt még 2021-ben ítélték hat év börtönbüntetésre, de nem jelent meg, hogy letöltse a büntetését.  

Hirdetés

A sztori 2015-ben kezdődött, amikor az akkor 29 éves nő pénzt kezdett kérni különböző dolgokra a sztriptízbár egyik látogatójától. Kérései során különböző okokra hivatkozott: a balesetektől kezdve a fiktív orvosi vészhelyzeteken át a szélsőséges családi helyzetekig. Azaz méh- és petefészek-eltávolító műtétekre, agydaganatra, emberrablásra és befagyasztott pénzeszközökre különböző román bankokban. 

Az átverés annyira jól működött, hogy a korábban tanérként dolgozó férfi 2017-ig három ingatlanját adta el, öt kölcsönt vett fel egy barátjától, négyet a bankoktól. Így összesen 922 ezer eurót adott a nőnek, aki annak rendje és módja szerint egyszer csak felszívódott.  

A bíróság ugyanakkor kötelezte a nőt a csalással szerzett összegek visszafizetésére is, de mivel mindmáig bottal ütik a nyomát, ezért a spanyol rendőrség úgy sejti, hogy más európai országokban folytatja csalási tevékenységét, ezért adták ki a nemzetközi elfogatóparancsot.  

A nő ügyvédjei azzal érveltek, hogy a kifizetett összegek az általa nyújtott szexuális szolgáltatásokra vonatkoztak, de az évi több mint 300 ezer euró bevétel láttán igencsak felhúzták a szemöldöküket a bírók, akik ezzel egyidőben jelezték, hogy nem fogadják el az érvelést. Így érvényben maradt az ítélet és a vagyoni kártérítés, csak legyen, akin behajtani. 

Tájkép pótérettségi után

Hétfőn tette közzé az oktatási minisztérium az augusztusban tartott pótérettségi eredményeit. Ezekből kiderül, hogy a vizsgákra jelentkezők 29,3 százaléka, összesen 8206 végzős ért el legalább 6-os átlagot, közülük 5855-en idén, 2351-en korábbi években végeztek.  

A feliratkozott 33.676 személy közül 28.016-an jelentek meg az írásbeli vizsgákon. Negyvennyolc résztvevőt csalás vagy csalási kísérlet miatt kizártak, ők így kihagyják a következő két érettségi vizsgát.  

Az egyes vizsgák átmenőjegye az 5-ös, a sikeres érettségihez legalább 6-os átlagot kell elérniük a jelentkezőknek. 

A végleges eredményeket az óvások elbírálása után, augusztus 30-án teszik közzé. 

Hirdetés