Illusztráció | Fotó: Pixabay

Mint a Halálos iramban, mozgó kamionokból lopott az Európát behálózó román bűnbanda

Elég komoly módszerrel és infrastruktúrával dolgoztak.

Hirdetés

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) hétfőn több tíz házkutatást tartott szerte Romániában, olyan személyeknél, akik a gyanú szerint bűnszervezetekbe tömörülve rabolhattak az európai autópályákon közlekedő járművekből. Összesen öt csoportot azonosítottak be, melynek tagjait minősített lopással és lopási kísérlettel gyanúsítanak.

Komoly infrastruktúrával rendelkeztek, erős motorral bíró autókkal, adó-vevőkkel felszerelkezve eredtek az európai autópályákon közlekedő kamionok nyomába, melyeket menet közben rámoltak ki. A nyomozók szerint Romániában, Belgiumban, Finnországban, Svédországban Spanyolországban és Hollandiában követtek el bűncselekményeket 2016 és 2018 között.

A mozgásban lévő kamionokat éjszaka, 7-8 férőhelyes, nagy raktérrel rendelkező, mozgatható tetőlemezes kisteherautókkal, kikapcsolt fényszórókkal közelítették meg, hevederek és kötelek segítségével másztak át a járművekre, felfeszítették a ponyvákat, és a bennük talált árut átpakolták a sajátjukba. Ezzel párhuzamosan egy másik gépjárművel akadályozták, hogy a közlekedés többi részvevője megközelítse a rablás mozgásban lévő helyszínét.

Az ügyészek Bukarestben, Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman és Ialomița megyékben összesen 73 házkutatást tartottak. Ebből 18 esetben a francia hatóságokkal közösen jártak el. A kár több tízmillió euróra tehető.

A DIICOT honlapján elérhető felvételek szerint elsősorban márkás ruhamüket, órákat, táskákat szállító kamionokra csaptak le.

Hirdetés