Képünk illusztráció (nem ezt a kígyót látták, nem ott)

Mi ez az állatkert? Már a viperák is kezdenek beköltözni Kolozsvárra!

Két fiatal egyedet is láttak a kincses városban hétfőn.

Hirdetés

Két helyen (egymástól nem túl messze) is viperát – mindkét esetben fiatal egyedet – láttak Kolozsváron. Nem Kolozsvár mellett, hanem Kolozsváron. Az első észlelésről egy helyi lakos adott hírt Facebook-oldalán a kígyóbébiről készült fotó kíséretében, hozzátéve, hogy felesége és kiskorú gyermeke 20 centire haladt el a nyílt utcán (Maramuresului) kígyózó kígyó mellett – amikor az apa észrevette az állatot, az már támadó állásban volt (akkor is, ha nincs lába).

A második egyedről egy gyerek készített felvételt a közeli Oașului utcában egy ingatlan udvarán.

Úgy fest tehát, hogy a medvék és vaddisznók után a mérgeskígyók is elkezdtek beköltözni a városainkba. Kolozsvárra ugyan a medvék még nem jöttek be (de már közel vannak!), a vaddisznók például már tiszteletüket tették (például itt és itt).

Az első esetnél egy kommentelő megjegyzi, hogy a képen valószínűleg a parlagi vipera egy fiatal példánya látható, amelynek nem annyira veszélyes a csípése, mint mondjuk egy keresztes viperáé, de gyermekekre ez a faj is veszélyt jelenthet. A feltevés igaz lehet, ugyanis az észlelés helye közel esik a Kolozsvári Szénafüvek nevű természetvédelmi területhez, ahol ez a kígyófajta is előfordul, egyben védett is, így nem tanácsos megölni a példányait, hacsak nem akarunk megkockáztatni egy szép összegű büntetést.

Hirdetés