Meghalt két ember a hőhullám miatt. 8 millió lejes beruházás egy népszerű vár felújítására – hírek szerdán

És 700 fát fognak ültetni a kolozsvári Carbochim gyártelep helyére.

Hirdetés

Két halálos áldozata van a romániai hőhullámnak

Hogy a hőségáradat kibírhatatlan, számtalanszor megírtuk, ámde metaforikusan fogalmaztunk: addig-addig, ameddig tényleg meghaltak ketten hipertermiában.

Egy 32 éves Iași megyei férfi a napon dolgozott a kertben, emiatt 43,3 fokra emelkedett a testhőmérséklete. A Prigoreni településről származó fiatalembert kedden este szállították kórházba, de sajnos az életét már nem tudták megmenteni.

Egy Lețcani-i 74 éves férfi is halálos hőgutát kapott, 41,9 fokos testhőmérsékletet mértek nála – a férfi ugyancsak a napon tevékenykedett otthon. Egyiküket a ház melletti padon találták meg, az másodikat a házában találták meg összeesve. Jászvásáron a piros kódú meteorológiai figyelmeztetés volt érvényben az elmúlt napokban, a városban 40 fokot is mértek.

700 fával ültetik be a volt Carbochim-gyártelepet Kolozsváron

A Știri de Cluj portál adta hírül, hogy a IULIUS faiskolában mintegy 700 fát nevelnek, hogy az egykori Carbochim-gyártelep zöldítési programjában használják majd fel őket. Az egykori gyártelep helyére félmilliárd eurós beruházással fognak egy mindenki számára hozzáférhető, multifunkcionális komplexumot létrehozni.

Mind az olaszországi szakosodott faiskolákból Kolozsvárra hozott, mind az egykori gyárterületről megmentett fák alkalmazkodtak az új körülményekhez, és szépen fejlődnek, hogy a projekt által létrehozott több mint 5,2 hektárnyi zöldterület részét képezzék – írják.

A faiskolában több ritka fajt is nevelnek, illetve őshonos fákat is. Metasequoiák, platánok, hársfák, ginkgo bilobák, gesztenyefák, piramistölgyek, gumifák, gyertyánok, juharok, eperfák, júdásfák, liriodendronok teremnek a faiskolában. Ezeket a fajokat egyedileg választották ki hosszú időn keresztül, a fajok ellenálló- és alkalmazkodóképessége, megjelenésük és az évszakonként nyújtott színpompájuk alapján. Különlegességnek számít az 5 darab metasequoia fa, amit Kínából szállítottak ide valamikor, akár 60 évesek is lehetnek – a faiskolában egyébként többnyire már idősebb, nagyobb fákról beszélhetünk.

 

Még szebb lesz a közeljövőben a barcarozsnyói vár

Hirdetés

Barcarozsnyó középkori vára igazán monumentális látványt nyújt a város feletti hegytetőn – ezt például évről évre megtekinthetik azok, akik ellátogatnak a nyári szezonban a Rockstadt Extreme Fest nevű metálzenei fesztiválra, vagy csak egyszerűen a környező hegyekben (Bucses-hegység, Királykő, Nagykőhavas és társai) akarnak túrázni.

A barcarozsnyói vár nyugatra néző oldalával fogják folytatni a restaurálási munkálatokat, amelyhez a közelmúltban írták alá a Központ Regionális Fejlesztési Ügynökséggel a műemlék helyreállítási munkálatainak folytatására vonatkozó finanszírozási szerződést. A munkálatok költsége több mint 8 millió lej.

„Alapvetően ezeknek a munkálatoknak a második szakaszáról van szó. Ez a szakasz magába foglalja a tervezéssel és a technikai segítségnyújtással kapcsolatos kiadásokat, de az alapberuházással kapcsolatos kiadásokat is, mint például a Citadellán belüli építkezések, berendezések vagy szerelvények a középkori Citadellán elvégzendő további munkálatokhoz” – mondta Răzvan Iancu, a barcarozsnyói városháza szóvivője.

 

 

Hirdetés