Már a kijárási tilalom lazításának hétvégéjén megindulnak nyaralni a románok a szállásfoglalások alapján

A társadalmi távolságtartást felváltja a társadalmi türelmetlenség.

Hirdetés

Milyen világjárvány? – mondták a románok, és máris elkezdték lefoglalni előre megfontolt nyaralási szándékkal a szállodaszobákat a népszerű hazai üdülőhelyeken, már a május 15–17-i hétvégét is beleértve.

Mint tudjuk, május 15-étől kedve lazítanak egy kicsit a szükségállapoton és a kijárási tilalom szabályain, ami még messze nem azt jelenti, hogy mehetünk a szemünk világába, mint régen, de sokan így fogják fel.

Corina Martin, a Román Turisztikai Szövetség elnöke szerint a legtöbben a román tengerparton, illetve a hegyvidéki nyaralóhelyeken foglaltak szállást, ezeket követi a Duna-delta a népszerűségi listán. Ludovic Orban szerint a hotelek kinyithatnak május 15-től a turisták előtt, ám számos óvintézkedést kell bevezetni, a hipergyakori fertőtlenítéstől addig, hogy nyilván nem fognak még teljes gőzzel működni az elején a turisztikai egységek, hiszen a társadalmi távolságtartás továbbra is fontos lesz a járvány terjedésének lassításában.

A szállodák működtetői már beszerezték a szükséges fertőtlenítőszereket, illetve a védőfelszerelést az alkalmazottaik számára.

Corina Martin elmondta: az egészségügyi minisztériummal ezen a héten fogják leszögezni az éttermek, kávézók újranyitásának feltételeit is, előre láthatóan a teraszok fognak majd megnyílni a leghamarabb.

Hirdetés

A foglalások 95 százaléka egyébként hazai hotelekben történt (pedig Olaszország pl. full üres és olcsó).

A turisztikai szektort gyakorlatilag teljesen leállt az utóbbi hónapokban, így nagyon nehéz lesz újra beindítani a gépezetet. Corina Martin szerint a tengerparton lesz szükség a legnagyobb átszervezésekre, hiszen elmaradnak a nagy nyári fesztiválok, ellenben meg kell oldani a társadalmi távolságtartást a strandokon: a napozóágyak közötti távolság várhatón jóval nagyobb lesz, mint azt megszoktuk, és hát az arcokra barnult maszknyom is az idei strandszezon sajátja lesz a jelek szerint.

Hirdetés