Lenyúlhatták a kórházi betegek kajájára szánt pénz egy részét Nagybányán

Azt hitték, senkinek sem tűnik fel, hogy 10 lejes menü helyett csak 3 lejes menüt kapnak egyes betegek.

Hirdetés

A nagybányai megyei kórház betegeinek „lázadása” a szegényes menü miatt a közösségi oldalakról indult. A Facebook-ot elárasztó fotókon első ránézésre is feltűnt, hogy a szokásosnál is jobban kispórolták az alapanyagokat a felszolgált, nem túl étvágygerjesztő ételekből, például a túrót a túrós makaróniból vagy a zöldséget zöldséglevesből. Egy-két panasz valószínűleg fel sem tűnt volna, de olyan sok érkezett, hogy a helyi sajtó is felkapta a témát. Utólag bebizonyosodott: nem véletlenül.

A Máramaros Megyei Tanács belső ellenőrzést indított, amiből kiderült csak a januári hónapban 60 ezer lejjel kevesebbet fordítottak a betegek étkeztetésére. A rákos betegek étkeztetésére szánt napi 15 lejes keretből csak 7-8 lejt használtak fel, míg a gyomorfekélyesek 10 lejes keretéből mindössze 3 lejt költöttek el. A többi pénz rejtélyes módon eltűnt. A menük költségvetését gyakorlatilag megcsapolták, az így megspórolt pénznek pedig híre-hamva sincs. Ezen kívül az önkormányzat ellenőrző-testülete azt is megállapította, hogy a felhasznált élelmiszereket közbeszerzési eljárás kiírása nélkül, közvetlenül vásárolták meg, ami nem felel meg a törvényes előírásoknak.

Március elsejétől egyébként visszaállt a rend, leváltották a kórházmenedzsert és a betegek adagja is a normálisra nőtt. Egy újabb eljárás is indult annak kiderítésére, hogy hová tűnt el a pénz.

Hirdetés