Lehet, hogy csoda fog történni, és a politikusok levágják a saját fizujukat is, de nem biztos, csak lehet…

Kormányközeli értesülések szerint erre készül az Orban-kabinet.

Hirdetés

A G4Media kormányközeli információi szerint a kormány arra készül, hogy jövő héten elfogadjon egy sürgősségi kormányrendeletet, amely mintegy 25 százalékkal megkurtítja a saját fizetésüket a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet idejére. Ez az összes köztisztviselőre vonatkozik az államelnöktől a polgármesterekig és a kormánynak alárendelt intézmények alkalmazottaiig.

A forrás szerint erről először a csütörtöki kormányülésen volt szó, igaz a 25 százalék még nincs leszögezve, ez változhat.

A híresztelésnek hitelt ad az a tény is, hogy Ludovic Orban miniszterelnök csütörtök este, tehát az említett megbeszélést követően azt nyilatkozta a Román Televízióban (TVR), hogy az elöljáróknak – elsősorban neki és minisztereinek – szolidaritást kell vállalniuk a nehéz helyzetben lévő lakossággal.

A köztisztviselők minimálbérhez viszonyított fizetésének szabályozását a 2017/153-as törvény rögzíti. A kormány az év elején befagyasztotta a politikusok fizetéseit, így a tavalyi minimálbér (2080 lej) a számítási alap, nem az idei (2230 lej).

Hirdetés

Eszerint a legjobban fizetett román politikus jelenleg egy német: Klaus Iohannis államfő, aki a (tavalyi) minimálbér 12-szeresét viszi haza, 24 960 lejt, de a legutolsó falusi polgármesternek is a minimálbér háromszorosát pengetik le havonta, szóval valahogy azért meglesznek a srácok egy kis levonás mellett is.

Közben Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke odanyilatkozta, hogy a szükségállapot meghosszabbítása ellenére húsvét után valószínűleg megint bejárós lesz a melóhely a szenátoroknak és a képviselőknek, nem otthonról fognak szavazgatni, mint eddig – bár mondjuk felőlem be is költözhetnek a parlamentbe.

Hirdetés