Leállt a fél internet, a román repterek is megérezték…

… a leedsi román közösség jó nagy rombolást végzett, amolyan forradalmi dühhel… továbbá rossz napja volt Járavize polgármesterének: jól elítélték falopás okán.

Hirdetés

Leállt a fél internet, a román repterek is megérezték

A pénteki szent napon valóra vált, amit afféle sci-fi forgatókönyvként szoktak emlegetni. Az történt, hogy kis túlzással leállt a fél internet, az egész világon, mégpedig a hírek szerint egy kiberbiztonsági cég hibás frissítése miatt. A hiba szépen kinyírt minden Windows alapú rendszert (a Linux és Mac rendszereket viszont nem) és emiatt aztán leálltak a repterek, tőzsdék, bankok, vállalatok. Csókolom!

Ami Romániát illeti, eddig arról érkezett hír, hogy összesen öt járatot töröltek a bukaresti Henri Coandă repülőtéren.

Közben a Microsoft cég közölte, folyamatosan dolgoznak a hiba kiavításán, melynek eredményeképpen fokozatosan helyreáll majd a digitális világrend. Akinek viszont épp a pénteki napon lett volna sürgős repülni valója, az elgondolkodhat a globális rendszerek törékenységén.

A leedsi román közösség jó nagy rombolást végzett, amolyan forradalmi dühhel

A hír nem is lett volna hír, ha nem fajul el egy banálisnak ugyan nem nevezhető, de a helyi (angol) törvények szerint rutineljárás. Az történt, hogy a leedsi hatóságok állami gondozásba kívánták venni egy ott élő román család gyermekeit (szám szerint ötöt), miután az egyik gyerek fejsérüléssel kórházba került és az orvosok riasztották az illetékeseket.

A gyermekvédelmi hatóság lépett, csütörtök este megérkeztek a helyszínre, hogy a gyermekeket átvegyék. Igen ám, de a papíron egyszerűnek tűnő eset nagyon hamar elfajult. A hír futótűzként terjedt, egyre nagyobb tömeg gyűlt a helyszínre, (melynek egy részét a leedsi román közösség tagjai képezték), a feldühödött emberek nekimentek a rendőrségnek, felborítottak egy rendőrautót, felgyújtottak egy autóbuszt, kora estére több száz ember tombolt az utcákon, a helyzet egy helyi forradalomra emlékeztetett. A zavargásokban részt vevő románok olyanokat kiabáltak, hogy ez az este bekerül a történelembe. Mások azt ordítozták, jöjjenek csak a bukareresti maszkosok is, őket is lenyomják.

Hála Istennek, személyi sérülés nem történt. A nap végére a kedélyek némileg lenyugodtak. Az angol hatóságok azt ígérik, minden kihágást, bűncselekményt kivizsgálnak.

Rossz napja volt Járavize polgármesterének: jól elítélték falopás okán

Az ember néha úgy érzi, örök témája a hazai közbeszédnek az erdőirtás, illetve ennek egyik alműfaja, a falopás. A jelenség valóban itt van, számtalan hír születik a témában, az illetékes hatóságok pedig igyekeznek tenni ellene.

Hirdetés

Na de mi történik akkor, ha olyan ember lop fát, akire a közösségnek úgy kéne tekintenie, mint példaképre? Például, ha egy polgármester a fatolvaj. Bizony: Járavize igen fiatal polgármestere a pandémia idején – tekintettel arra, hogy civil foglalkozása erdész – nekiállt fát lopni. Aztán elkapták, folyik a per néhány éve, most pedig megszületett a végleges ítélet. A polgármester urat két év 11 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 15 000 lejnyi bírság kifizetésére ítélték. Továbbá három évre eltiltották a közéleti funkciók gyakorlásától.

Szóval, mi történik, ha egy elöljáró lopja a fát? Az egyszerű halandó vagy megdöbben az eset hallatán, vagy ebben is „jó” példát lát és azt mondja, hát ha a polgármester úr lop, én miért legyek szent…

 

 

Hirdetés