Közel tízezer eurót fizetünk egy volt miniszternek, miután az korruptnak nevezett egy volt miniszterelnököt

Már nem csak mi, hanem az összes állampolgár adójából kell kicsengetni.

Hirdetés

Románia köteles az adófizetők pénzéből 9500 eurónyi kártérítést fizetni Monica Macovei volt igazságügy-miniszternek, miután az Emberi jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy értékelte: a romániai bíróságok megsértették a szólásszabadsághoz való jogát.

Az ügy még 2009-ig nyúlik vissza, amikor Macovei egy nyári egyetemen a korrupció témájában tartott előadásán a korrupció mibenlétének illusztrálása végett arról beszélt: a Szociáldemokrata Párt (PSD) két fiatal titánja több millió eurós, jogi tanácsadásról szóló szerződést kötött egy állami céggel, amely abban a megyében működik, amelyet ők a parlamentben képviselnek.

A két érintett Victor Ponta későbbi miniszterelnök és Dan Şova későbbi fejlesztési miniszter.

Macovei a Turceni-Rovinari-ügy néven elhíresült esetről beszélt, amelyben a vádak szerint Şova ügyvédi irodája, amely korábban a turceni-i erőművel kötött jogi tanácsadási szerződést, 180 ezer lejt fizetett Ponta ügyvédi irodájának olyan jogi tanácsadási szolgáltatásokért, amelyek valójában nem is történtek meg.

Az ügyben alapfokon mindkettejüket felmentették, de jogerős ítélet még nem született.

Şova viszont becsületsértés miatt beperelte Macoveit, akitől 500 000 lej erkölcsi kártérítést követelt.

2013-ban végül Macoveit tízezer lejes kártérítés kifizetésére kötelezte az illetékes bíróság, ő azonban az EJEB-hez fordult, amely keddi ítéletében neki adott igazat.

Hirdetés

Az emberi jogi bíróság ugyanis úgy értékelte: Macovei kijelentése általános jellegű volt, a politikai nyilatkozatok esetében viszont gyakran fennáll a veszély, hogy az érintettek személyüket érintő támadásként értékelik őket. Csakhogy ez a politikai élet és a szabad viták egyik kockázata, márpedig ezek a demokratikus társadalom garanciái.

Az EJEB ezért úgy értékelte, hogy a romániai bíróságok megsértették Macovei szólásszabadsághoz való jogát, amikor elmarasztalták.

Ennek nyomán arra kötelezték a román államot, hogy összesen 9500 eurós kártérítést fizessen neki.

Ebből 4505 euró anyagi, 2000 euró erkölcsi kártérítés, 3000 eurót pedig a perköltségek tesznek ki.

Ezúton is gratulálunk az illetékeseknek.

Hirdetés