llusztráció: Pixabay.com

Koronavírus-Románia: 3:0 – Kolozsváron ápolnak egy máramarosi férfit, Temesváron egy nő betegedett meg

Egyikük állapota súlyos, intenzíven fekszik. Viszont lehet, hogy az első romániai fertőzés vaklárma volt.

Hirdetés

Két újabb koronavírus-fertőzést igazoltak a tesztek Romániában – jelentette be pénteken Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár.

Egy 45 éves máramarosi férfi február 25-én tért haza Olaszországból, de nem az északi részről, ahol több település karantén alatt van a koronavírus-fertőzések miatt. A férfi már Olaszországban megbetegedett, orvoshoz is ment, aki tüneti kezelést írt fel neki. A beteg ezután Romániába utazott, de állapota nem javult, belázasodott, emiatt megint orvoshoz ment és kórházba utalták. A férfi állapota súlyosbodott, légzőszervi komplikációkkal, ezért Kolozsvárra szállították. Koronavírus-tesztje pozitív lett. A beteget intenzív osztályon ápolják.

A 38 éves temesvári nő állapota nem ennyire súlyos. Ő február 17-én egy napot töltött Bergamóban, február 25-én belázasodott, két napot otthon töltött, majd február 27-én orvoshoz ment, ahol gyógyszereket kapott és hazaküldték, hogy ne érintkezzen senkivel. Az ő koronavírus-tesztje is pozitív lett pénteken.

Ők a második és harmadik bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek Romániában, miután két nappal korábban egy Gorj megyei férfi szervezetében mutatták ki a kórokozót. A 25 éves férfit a bukaresti Matei Balş járványtani intézetben ápolják, állapota jó.

A Gorj megyei férfi esetében érdekes fejlemény van, a második koronavírus-tesztje ugyanis pénteken negatív lett, mután két nappal korábban pozitív eredmény jött ki. Mindenesetre hétfőn ismét elvégzik a vizsgálatot.

Hirdetés