Könnyítés: bármelyik orvosi laboratóriumban elvégeztethetők lesznek a felírt vizsgálatok

Más városba, más megyébe is lehet vizsgálatra, analízisre menni.

Hirdetés

Ha már a koronavírus-járvány a feje tetejére állította az egészségügyi rendszert, legalább egy könnyítést is bevezetnek: hamarosan bárki az ország bármelyik laboratóriumában elvégeztetheti az orvosa által felírt vizsgálatokat.

A kormány hétfőn fogadta el a rendeletet, amely értelmében december elsejétől az egészségügyi biztosítással rendelkező páciensek az ország egész területén jogosultak a laboratóriumi analízisek és egyéb vizsgálatok elvégzésére, és már nem lesz feltétel, hogy a vizsgálatot végző egészségügyi intézmény ugyanazon egészségbiztosítási pénztárral álljon szerződéses viszonyban, mint a beutalót kiállító orvos.

Ennek nyomán azok az egészségügyi intézmények, amelyek jelenleg két biztosítóval – a hagyományos egészségbiztosítási pénztárral, amelynek működési területén a székhelyük vagy valamely telephelyük működik, és a védelmi, rendészeti, nemzetbiztonsági és bírósági személyzet egészségbiztosítási pénztárával – is szerződéses viszonyban állnak, választhatnak majd, hogy melyikkel viszik tovább a szerződést.

Ennek nyomán a tervek szerint csökken a bürokrácia, hiszen fölszámolják a külön nyilvántartásokat.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Adela Cojan szerin ez a rendelet megkönnyíti a biztosítottak hozzáférését a különböző, szakorvosok által elrendelt vizsgálatokhoz.

Hirdetés

Egyúttal előre vetítette, hogy hamarosan hasonló döntés születhet az orvosi receptek kapcsán is, vagyis azon dolgoznak, hogy az orvos által kiállított vényt az ország bármely gyógyszertárában be lehessen váltani.

A tervezetet hamarosan kidolgozzák, ugyanakkor szükséges lesz egy tesztidőszak is, hogy biztosítsák a problémamentes működést.

Egyúttal meghosszabbították december 31-éig a szakvizsgálati beutalók hatályát, az ilyen vizsgálatokra elkülönített forrásokat pedig a negyedik negyedévre megfejelték további 63,7 millió lejjel.

Hirdetés