Kolozsvárra jön Barbossa kapitány, duzzog az RMDSZ, egy ember eladott egy talált autót – hírmix

Bejelentették, hogy a világhírű Geoffrey Rush lesz idén a TIFF díszvendége és életműdíjasa.

Hirdetés

Barbossa kapitány a kolozsvári vörös szőnyegen fog vonulgatni

A világhírű Geoffrey Rush filmszínész lesz az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége, egyben életműdíjat is átvehet a 22. kolozsvári szemlén. Valószínűleg alig van ember, aki ne ismerné az ausztrál színész jellegzetes arcát. A széles közönség a Karib-tenger kalózai Hector Barbossa kapitányaként emlékezhet rá, de A király beszéde című 2010-es film sajátos módszerekkel dolgozó beszédtanárát is sokaknak ismerős lehet – utóbbi szerepért Oscarra is jelölték. Első Oscar-díját ugyanakkor már 1996-ban megkapta a Ragyogj! című film főszerepéért, de pályája során számtalan elismerésben részesült. Azon kilenc színész egyike, akit Oscar-, Emmy- és Tony-díjjal is kitüntettek – ezt a mesterhármast a szakmában a Triple Crown of Acting (a színjátszás hármas koronája) kifejezéssel szokás illetni.

Most akkor megy az RMDSZ vagy marad az RMDSZ?

A teljes román média azt találgatja, hogy kilép-e az RMDSZ a torszülött kormánykoalícióból a május végén esedékes rotációs miniszterelnök- és minisztercserék után. Kiszivárgott információk szerint ugyanis a PNL az eddig az RMDSZ-es Tánczos Barna által elfoglalt környezetvédelmi miniszteri székre feni a fogát, ami a szövetségnek nagyon nem tetszik. Bár a PNL a kiszivárgott híreszteléseket cáfolta, Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője már a sajtónak is megerősítette, hogy bizony a PNL hétfőn hivatalosan is jelezte számukra: át kellene adniuk az említett miniszteri széket. Ebben az esetben pedig könnyen lehet, hogy az RMDSZ kiszáll a koalícióból, legalábbis Csoma szerint errefelé billent a mérleg a pártvezetésen belül. No persze nem először fenyegetőzik ilyesmivel a szövetség, jobb lesz kivárni a végét. Marcel Ciolacu ugyanakkor kedden délután igyekezett lecsillapítani a kedélyeket, ő azt mondta, hogy a rotációnak van egy leszögezett protokollja, eszerint pedig az RMDSZ-nek egyik miniszteri posztját sem kell féltenie, az osztozkodás a két nagy párt között fog zajlani.

Talált az út szélén egy BMW-t – eladta

Egy rendőrségi közlemény világít rá arra, hogy errefelé nem érdemes lerobbanni, de legfőképpen nem érdemes őrizetlenül a helyszínen hagyni az autónkat, ha lerobbantunk. Egy 20 éves fiatalember autókázott a BMW-jévél a Prahova megyei Câmpina városában, ment, mendegélt. Ám egyszer csak a feltehetően nem vadonatúj autó beadta a kulcsot, bedobta a törülközőt, valamint le is robbant. A sofőr pedig kénytelen volt otthagyni azt, amíg segítséget hív – ám előtte a biztonság kedvéért kivette belőle az akkumulátort, nehogy ellopják (az autót). Az óvintézkedés azonban kevésnek bizonyult – mire emberünk visszatért, a kocsijának már csak a hűlt helyét találta. Értesítette hát a rendőröket, akik némi nyomozás után meg is találták a 38 éves tolvajt, aki azonban időközben 1500 lej fejében túladott az autón. A fiatalember azóta már visszakapta a kocsiját, a tolvajt pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

Hirdetés