Kolozsváron történik: volt rendőrfőnök működtetett bűnbandát, üzletembereket zsaroltak (VIDEÓval)

Lehallgatókészülékeket telepítettek, így jutottak bizalmas információk birtokába.

Hirdetés

Ősi bölcsesség, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, de egy kolozsvári ex-rendőr bebizonyította, hogy ez fordítva is igaz. Annyira jó bűnöző azért nem vált belőle, mivel elkapták.

A férfit, aki korábban a rendőrség szervezett bűnözés elleni kolozsvári osztályának volt a vezetője, három társával együtt vasárnap harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték, miután szombatra virradóra rajtakapták, amint

lehallgató berendezést szereltek fel egy cég kolozsvári székhelyén.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) által korábban indított nyomozás során kiderült, hogy az ex-rendőr szabályos bűnszövetkezetet működtetett Kolozs megye területén az elmúlt kilenc hónapban.

A férfi rendőrségi tapasztalatait felhasználva a bűnbanda üzletemberekre szállt rá, bizalmas információkat szereztek róluk, majd megzsarolták őket. Olyan embereket vettek célba, akiket vagy büntetett előéletük miatt könnyebben lehetett kábítószer-csempészettel meggyanúsítani, vagy pedig túl gyorsan szereztek sok pénzt, ami szintén gyanús volt. A célpontokat aztán mindenféle illegális módszerekkel megfigyelték, beszélgetéseiket lehallgatták, nyomkövető berendezéseket, GPS-követőket, mikrofonokat szereltek az autóikba és irodáikba. A bandának rendőrségi kapcsolati is voltak, így könnyen hozzáfértek a bűnüldöző szervek adatbázisaihoz, ahonnan hasznos információkat szereztek.

Hirdetés

A DIICOT szerint a banda tagjai egy alkalommal nyíltan rendőrnek adták ki magukat, megállásra kényszerített a közúti forgalomban egy személyt, akitől aztán

pisztollyal fenyegetőzve 200 ezer eurót követeltek,

hogy elsimítsanak egy ellene indult állítólagos rendőrségi ügyet.

A négy személy elfogása után tartott házkutatásokon a rendőrség lefoglalt több tízezer eurót és amerikai dollárt, több tucatnyi mobiltelefont, informatikai eszközöket, lehallgató készülékeket, nyomkövető technikát, egy fegyvert, lőszert, és egy terepjárót.

Hirdetés