Ketyeg a székely kezdeményezés órája

Még majdnem egy hétig lehet csatlakozni a nemzeti régiós aláírásgyűjtéshez.

Hirdetés

Szombaton éjfélkor lejár a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezés aláírásának meghosszabbított határideje – aki tehát nem írta még alá, de szeretné, addig megteheti. Mint ismeretes, az aláírásgyűjtés „első fordulója” május 7-én zárult, méghozzá elképesztő véghajrával, de a két feltétel közül így is csak egyet sikerült teljesíteni: a szükséges egymillió aláírás összegyűlt ugyan, de nem hét országból, hanem háromból (Magyarország, Románia, Szlovákia).

A koronavírus-járvány teremtette helyzetre való tekintettel azonban az illetékes európai csúcsintézmények rábólintottak a féléves hosszabbításra, úgyhogy a kampány újraindult, immár összeurópai szinten, Sign It Europe! jelszóval.

Olvasóink zöme ugyan a Kárpát-medencében él, tehát a kvótát már teljesítő EU-tagállamok egyikében, de attól még aláírhatja a kezdeményezést, a nyugati országokban, illetve Horvátországban, Szlovéniában vagy Ausztriában élők pedig annál inkább – mégpedig itt, az Írdalá.hu vagy a Signiteurope.com címen.

Már csak azért is, mert Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke még nyár elején merész vállalást tett, vele készített nagyinterjúnkban ugyanis kijelentette:

„Igenis, össze lehet gyűjteni egymillió helyett kétmillió aláírást, négy hónap leforgása alatt, azokkal az elsősorban a közösségi média területén alkalmazott eszközökkel, amelyeket már kipróbáltunk tavasszal, és amelyeket most ki fogunk bővíteni. Az országok számát illetően pedig a Nézőpont Intézet munkatársaival és a saját csapatunkkal szintén matekoltunk egyet, és úgy ítéljük meg, hogy nem túl nagy befektetéstöbblettel nem hét országban, hanem tízben is tudjuk teljesíteni a küszöböt.”

Hirdetés

Pesty egyébként a hétvégén azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Horvátország, Litvánia és Spanyolország biztos befutónak tűnik, ami a kvóta teljesítését illeti, de Svédország és Észtország jó szereplése sem kizárt. A kezdeményezést számos ismert személyiség támogatja nyilvánosan, Böjte Csabától Lovasi Andráson át Kapás Boglárkáig, továbbá több etnikai-nemzeti és életmódbeli kisebbség képviselője is csatlakozott a Sign It Europe! kampányhoz.


És hogy milyen iramban gyűlnek az újabb aláírások? Izsák Balázs, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács elnöke, mint írja, időnként megméri az aláírásgyűjtés pulzusát, legutóbbi Facebook-bejegyzése szerint átlagban 10-15 aláírással nő a szám tízpercenként. Hat nap múlva, november 7-én éjfélkor eldől, sikerült-e Európát is meggyőzni a nemzeti régiók – és ezen belül a Székelyföld – ügyének jelentőségéről.

Hirdetés