Képzelje, az RMDSZ a parlamenti küszöb alatt teljesít, de a PNL is mélyrepülésben van

Itt van a parlamenti választások előtti utolsó felmérés a pártok támogatottságáról.

Hirdetés

Tudják, van ez a választásoknak nevezett dolog, ami elég fontos a demokrácia látszatának fenntartásához. Lesz is pont egy vasárnap.

Az Európa FM pedig lerendelte a szokásos havi felmérést a pártok népszerűségét illetően, ami szerint

élesedik a verseny a két főkolompos, a PNL és a PSD között.

Mert például a PNL áprilisban még 43 százalékon volt egy hasonló felmérés szerint, a nyár folyamán 33 körül, szeptemberben 34,7, sőt még októberben is 32,6 százalékos támogatottságot értek el, néhány nappal a választások előtt viszont már csak a lakosság 28,5%-a szavazna rájuk.

Most már gondolom értjük, miért ellenezte annyira Klaus Iohannis és pártja, a kormányzó PNL, hogy az ellenzék (peeeeszeeeedeeee) elhalassza a voksparádét, hiszen ha ilyen ütemben csökken a népszerűségük, tavaszra felkopik az álluk.

A szocdemek egész évben nem villantottak túl nagyot, februárban volt a legnagyobb a támogatottságuk (25,8%), szeptemberre visszaestek 19,6-ra, de beindulhatott a lisztosztás bejöhetett az eddigi kampány, mert mostanra megint feltornászták magukat 23,6-ra.

Az USR Plus is esett több mint két százalékpontot októberhez képest, jelenleg 18%-on vannak. A Pro Románia 9,5 százalékra nőtt.

Az RMDSZ viszont októberben még 5,1%-kal épp meglépte az 5%-os parlamenti küszöböt, most viszont már csak 4,7-en állnak. Alapesetben ez azt jelentené, hogy

Kelemen Hunorék búcsút inthetnek a parlamentnek,

Hirdetés

ám, egy pár évvel ezelőtti módosításnak hála már nem csak az országos szinten legalább 5 százalékot elérő pártok jutnak oda be, hanem minden olyan alakultat, amely legalább négy megyében begyűjti a voksok 20 százalékát. Milyen érdekes, hogy az alternatív küszöbre vonatkozó cikkely az RMDSZ javaslatára került be a választási törvénybe.

A PMP is a parlamenti küszöb alatt, 4,8 százalékon van.

„Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítottam” – mondta egyszer állítólag Churchill, szóval egy statisztika nem fogja eldönteni a választások eredményét, de azért elég érdekesen ingadozik a hazai társadalom bizalma ebben a zaklatott évben.

Hirdetés