Jöhetnek a franciák és a portugálok Budapestre

Három perc alatt fordította meg az utolsó pillanatokban az Izland elleni pótselejtezőt a magyar futballválogatott, és jutott ki a 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokságra, amelynek egyik társrendezője.

Hirdetés

Nem számított, hogy a járványhelyzet miatt nem lehettek nézők a Puskás Arénában, hiába adott el 20 ezer jegyet az MLSZ.

Nem számított, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány pont a legfontosabb meccs előtt fertőződött meg, és nem lehetett ott a pálya szélén.

Nem számított, hogy az elmúlt négy év talán legjobb magyar játékosa, Gulácsi Péter ritka nagy potyagólt kapott a meccs elején, az egy hónapja a románokat egymaga kiejtő Gylfi Sigurdsson szabadrúgásából.

Nem számított, hogy Izland vén rókái innen kezdve szinte az egész meccsen át okosan tördelték a játékot, így hiába volt 66 százalékban a magyaroknál a labda.

Nem számított, hogy a második félidőben a magyar válogatott 43 percig nem talált kaput.

A történelem ugyanis ismételte önmagát, a magyarok ugyanúgy a 88. percben válaszoltak egy Sigurdsson-gólra, mint négy és fél éve Marseille-ben, a 2016-os Európa-bajnokság csoportmeccsén. Akkor is, most is Nikolics Nemanjától jött a gólpassz, akkor saját kapujába lőtte Saevarsson, most csak odaterelték Loic Nego elé.

A dráma viszont még látványosabb fordulatot vett a végén, mert egy blokkolt izlandi lövésből magyar gól lett: Szoboszlai Dominik végignyargalt a pályán és 20 méterről, a bal kapufa segítéségével belőtte. Az elmúlt öt év izlandi focicsodája most megtört egy hátrányban is türelmesen támadó magyar csapaton, amely nem a legjobb játékával is tudott nyerni egy rutinosabb ellenféllel szemben.

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar válogatott kifogta az Európa-bajnokság halálcsoportját, de Portugália és Franciaország ellen Budapesten játszhat majd június 15-én, illetve 19-én, majd június 23-án Németország ellen lép pályára Münchenben.

Hirdetés

Európa-bajnokság, pótselejtezők:

Magyarország–Izland 2-1 (Nego 88., Szoboszlai 90+1., illetve G. Sigurdsson 11.)

Grúzia–Észak-Macedónia 0-1 (Pandev 56.)

Szerbia–Skócia 1-1 – 11-esekkel 4-5 (Jovics 90., illetve Christie 52.)

Észak-Írország–Szlovákia 1-2 – hosszabbítás után (Skriniar 88. – öngól, illetve Kucka 17., Duris 110.)

Hirdetés