Iohannis hazug az orosz külügy szerint, autóbalesetben meghalt egy bukaresti magyar diplomata – hírmix

Ciucă pedig végre megtette a nagy bejelentést.

Hirdetés

Nagyon komoly diplomáciai csörte zajlik Oroszország és Románia között

Klaus Iohannis augusztus 23-ikán, a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapján azt találta üzenni a népnek, hogy a náci és a szovjet politika vezetett a holokauszthoz és a népirtáshoz. Erre szerda este a romániai orosz nagykövetség Facebook-oldalán az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova történelemhamisítással és rágalmazással vádolta meg Iohannist.

Kikérte magának, hogy a hitleri Németországgal együtt hibáztassák a Szovjetuniót a második világháború kitöréséért és a holokausztért. Sőt, Románia szemére vetette, hogy 1941–44. között Németország oldalán harcolt, és Ion Antonescu tábornagy alatt több tízezer zsidó és cigány nemzetiségű embert irtott ki.

Ennek pedig éppen a Szovjetunió hatalmas áldozatokkal járó hősiessége vetett véget.

A román külügy erre csütörtökön kínjában kirakott egy ilyen üzenetet:

„Egyesek tanulnak a történelemből és békét kötnek, mások folyamatosan próbálják sanyargatni, megfélemlíteni vagy megszállni szuverén szomszédjaikat. Egy másik minta az, hogy folyamatosan hazudnak, torzítanak és manipulálnak.”

Ilyen durva diplomáciai üzengetés azért elég ritka, és egyáltalán nem jelez semmi jót.

Közúti balesetben meghalt egy magyar diplomata Temesvár közelében

Brutális közlekedési balesetben vesztette életét csütörtökön Magyarország bukaresti konzulátusának egyik konzulja, Vágó Ferenc. A tragédia az A1-es jelzésű autópálya Temesvár és Lugos közötti szakaszán történt. Egy rönkszállító teherautó egy durrdefekt következtében kisodródott, átszakította a szalagkorlátot, majd a szemközti sávban elsodort két járművet.

Hirdetés

Az egyikben a magyar konzul utazott egyedül.

A Temes megyei rendőrség megerősítette, hogy a 60 éves áldozat diplomata volt. Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folyik a nyomozás.

Megnyugodhat: Nicolae Ciucă lesz a Nemzeti Liberális Párt államfőjelöltje

A nagy bejelentést csütörtökön tették meg. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos elnöksége jóvá hagyta a pártelnök jelölését, aki azt mondta a sajtónak, hogy a támogatásukkal mindenképp be fog jutni az ősszel esedékes elnökválasztás második fordulójába.

Ez alighanem újabb feszültségeket fog generálni az amúgy is torzszülött koalícióként működő kétpólusú kormányban, hiszen mint ismeretes, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje Marcel Ciolacu pártelnök lesz.

A felmérések szerint különben utóbbi is csak a második legesélyesebb jelölt Mircea Geoană éppen leköszönő NATO-főtitkárhelyettes után.

Hirdetés