fotó: Manases Sándor

Ilyen, amikor egy járvány beleszól egy sportbajnokságba

A koronavírus alakította ki a kolozsvári U17-es lány kosárlabda-világbajnokság végső mezőnyét.

Hirdetés

Szokatlan bejelentéssel kezdődött az első kolozsvári kosárlabda-világbajnokság szerda délben megejtett sorsolása: a nemzetközi szövetség (FIBA) vezetősége úgy döntött, hogy a négy ázsiai résztvevőt selejtezők nélkül, a ranglista alapján jelölik ki. A koronavírus-járvány miatt törölt sportesemények között ugyanis az áprilisi U16-os Ázsia-bajnokság is szerepel, amelyet amúgy az ausztráliai Canberrában rendeztek volna.

Úgyhogy a mezőny az ausztrál, a kínai, a japán és a dél-koreai csapattal lett teljes – a sportág erőviszonyait ismerve más csapat kijutása amúgy is meglepetés lett volna.

A meglehetősen zárt körű, csupán mintegy húsz fő jelenlétében megejtett soroláson a legfeltűnőbb a korábbi kiváló helyi játékosok teljes hiánya volt, pedig a legtöbb női bajnoki címet, tizennégyet, éppen Kolozsvár nyerte a szakágban.

A bukaresti szövetségi vezetők és a FIBA két küldötte mellett Kolozsvárt csak Emil Boc képviselte, aki köszöntőbeszédében „az idegenekkel legbarátságosabb európai városnak” nevezte Kolozsvárt.

Hirdetés

A 2020-as U17-es lány kosárlabda-világbajnokság rendezési jogát egy éve ítélték oda Kolozsvárnak, a tornát augusztus 15. és 23. között rendezik meg a Horia Demian sportcsarnokban és a BT arenában.

A csoport: Olaszország, Kanada, Dél-Korea, Egyiptom
B csoport: Mali, Egyesült Államok, Ausztrália, Spanyolország
C csoport: Litvánia, Oroszország, Japán, Chile
D csoport: Románia, Franciaország, Kína, Puerto Rico

fotó: Manases Sándor

Hirdetés