Fotó: Aradon.ro

Így lesz egy magyar báróból román báró – szobrot kapott az aradi sportélet nagy mecénása

Neuman Ferenc báró életnagyságú szobrát beültették az általa épített aradi stadion lelátójára.

Hirdetés

Az egykori aradiak körében köztiszteletnek örvendő Neuman Ferenc, vagy ahogy ők hívták, Feri báró szobrát avatták fel az ő nevét viselő városi stadionban vasárnap, a báró születésének 111. évfordulóján. Az egykori iparmágnás nemesi család – akiknek a város az egykori textilgyárat, szesz- és élesztőgyárat, valamint a malmot is köszönhette, számos munkahelyet létesítettek, sőt dolgozóiknak lakónegyedet is építtettek – utolsó Aradhoz köthető leszármazottja ugyanis rengeteget tett – egyebek mellett – a város sportéletéért is. Ő alapította 1945 áprilisában az ITA (ma UTA) futballcsapatot, ahova a kor Romániájának legjobb játékosait gyűjtötte össze, és amely a következő évben meg is nyerte a román bajnoki címet, majd története során számos sikert könyvelhetett el.

A csapatnak a londoni Arsenal FC stadionjának mintájára saját stadiont is építtetett, ezt 2014-ben lebontották, újjáépítették, majd tavaly adták át az újat, amely immár a báró nevét viseli. Ennek a stadionnak a lelátójára került a szobor is, amely az egykori nagy sportrajongó bárót tapsra emelt kézzel ábrázolja.

Na persze – ahogy ezt Romániában már megszoktuk – nem Neuman Ferenc, hanem Francisc Neuman báró kapott szobrot a Francisc Neuman stadionban. Így lesz egy magyar báróból a zagyva történelem lecsillapodó viharai után román báró.

De legalább nem felejtették el.

Hirdetés