Hoppá: feljelentették a híveiket járvány idején is lazán, ugyanazon kanállal áldoztató ortodox pópákat

Ennek még érdekes fejleményei is lehetnek.

Hirdetés

Bár mostanában van elég borzadozni való, egy világ borzadt el még jobban az elmúlt hétvégén, amikor híre kelt, hogy Erdély fővárosában az egyre terjedő, és egyre több áldozatot követelő koronavírus-járvány idején, a hatóságok figyelmeztetései és előírásai ellenére ortodox pópák tömegeket áldoztattak, ortodox szokás szerint ugyanazzal a kanállal adva a hívek szájába a kenyeret.

Bár azóta a román ortodox egyház is alkalmazkodott az állami előírásokhoz, és csak üres templomban tartott, interneten közvetített liturgiákat engedélyez, a vasárnapi dzsemborit és annak esetleges borzasztó következményeit – a tömeges megfertőződést – már nem lehet visszacsinálni.

Viszont azokat, akik túlzás nélkül egy egész város egészségét sodorták veszélybe – hiszen nem kell ahhoz ortodoxnak lenni, hogy valaki a buszon vagy az áruházban elkapja a fertőzést olyasvalakitől, aki részt vett a liturgián – azokat felelősségre lehet vonni.

Így gondolta ezt Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egészségügyi esetekre szakosodott képviselője is, aki harmadmagával feljelentést tett a kolozsvári törvényszéki ügyészségen a szertartást lebonyolító ortodox papok és kalugyerek (azaz szerzetesek) ellen.

A feljelentésben azzal érvelnek, hogy tiszteletben tartják ugyan a vallásszabadságot, ugyanakkor az ortodox egyházfik ténykedése több száz ember – felnőttek és gyerekek – életét sodorta veszélybe.

Hirdetés

Márpedig – egyház ide vagy oda – a hatályos törvények és előírások elvileg mindenkire vonatkoznak.

Kíváncsian várjuk az ügy kimenetelét, Romániában ugyanis az ortodox egyház amolyan állam az államban, amely iszonyatos befolyást gyakorol a politikusokra és az igazságszolgáltatásra is, az átlag románok gyakorlatilag babonás félelemmel vegyes tisztelettel viseltetnek az egyház és papjaik iránt.

Hirdetés