Hírek kedden: Kezdődhet a medvék kilövése. Megint borzalmas állapotokat találtak egy szociális otthonban

Leszerepelt a végleges állásokra pályázó tanárok többsége, alig több mint 40 százalékuk érte el a minimális 7-es osztályzatot a versenyvizsgán.

Hirdetés

Pedagógusképzés ma Romániában: a tanárok alig több mint 40 százalékának sikerült a végleges kinevezési vizsgája

A végleges tanári kinevezésekre kiírt idei versenyvizsgán részt vevő tanárok kevesebb mint a 42 százalékának sikerült elérnie a minimális 7-es osztályzatot az oktatásügyi minisztérium adatai szerint. Ez a szám lényegében azt jelenti, hogy a felsőoktatásból kikerülő tanári diplomások közel 60 százaléka alkalmatlan a tanári szakmára.

A július 17-én tartott írásbeli vizsgára 31 237 tanári diplomás pályázó iratkozott be, de mivel közülük 2 669-en visszaléptek, 49 személyt pedig nem engedtek vizsgázni (11-et csalás miatt), 51 dolgozatot pedig érvénytelennek nyilvánítottak, így végül csak szabályszerű 28 468 írásbeli dolgozat született.

A sikeresen vizsgázók közül 74-en kaptak maximális, 10-es jegyet a vizsgadolgozatukra. A sikertelenül vizsgázók száma (10 629) 33,45 százalékkal magasabb, mint tavaly – közölte a minisztérium.

Kezdődhet a medvék kilövése, Iohannis elnök kihirdette a törvényt

Klaus Iohannis államfő kedden kihirdette azt a nemrég elfogadott jogszabályt, amely a romániai medvepopuláció helyzetét szabályozza.

A vadászati és vadgazdálkodási törvényt és a medvetámadások kezeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletet módosító jogszabály legfontosabb előírása szerint 2024-ben 426 barnamedvét lehet prevenciós célból kilőni Románia területén. A jogszabály ugyanakkor 55 példányra beavatkozási kvótát állapít meg, ez azt jelenti, hogy az emberek elleni támadások és a medvék okozta anyagi károk megelőzésére ennyi medvét lehet elköltöztetni vagy akár kilőni is ha szükséges.

A törvény előírásai szerint az alkalmazás során tekintettel kell lenni a medvepopuláció nemi egyensúlyára, tiltja a domináns hímek és a két évesnél fiatalabb bocsokkal levő nőstények kilövését is.

A törvényt a képviselőház rendkívüli ülésszakán fogadták el a múlt hét elején, miután pár nappal azelőtt egy barnamedve a Bucsecs-hegységben, egy túraútvonalon elragadott és megölt egy 19 éves lányt.

Az intézkedést élesen bírálták a civil szervezetek és több szakértő is, szerintük a medvekérdést nem kilövéssel kell rendezni, hanem több óvintézkedéssel és a lakosság felvilágosításával.

Megint horror körülményeket találtak egy felnőttgondozó otthonban

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt robbant ki az általános botrány a Maros megyei Marosbárdoson működő felnőttgondozó otthon kapcsán, ahol egy hivatalos ellenőrzés során iszonyatos állapotokat találtak. Az embertelen körülmények között „gondozott” bentlakók esete kapcsán intézményvezetői fejek hulltak, bűnvádi eljárás indult, több felelőst letartóztattak és országszerte megszaporodtak az ellenőrzések a hasonló szociális otthonokban.

De úgy tűnik, sem a közfelháborodás, sem a hivatalos intézkedések nem tudják megakadályozni az ilyen eseteket, most ugyanis egy Neamț megyei gondozóközpontban bukkantak nem emberhez méltó körülményekre.

Hirdetés

A Neamț Megyei Tanács alárendeltségében, Războieni településen működő, testi és szellemi fogyatékos felnőtteket gondozó otthonban egy hivatalos ellenőrzés során találtak kedden rengeteg szabálytalanságot. A fogyatékkal élők jogvédelméről szóló ENSZ-megállapodás gyakorlatba ültetését vizsgáló testület ellenőrei megállapították, hogy a 32 személy befogadására alkalmas otthonban 50 gondozottat találtak.

Az ápoltakat borzasztó állapotban, mosdatlanul, ürülékes és vizeletes ruhákban, mocskos ágyakban tartották, rettenetes bűzben, légkondicionáló nélküli terekben. Az ellenőrök azt mondják, az otthon alkalmazottai az ő jelenlétükben próbáltak tiszta ágymatracokat és tiszta ágyneműt elővenni a raktárból. Bár a központ raktára tele volt élelmiszerrel, az ápoltak csak fagyasztott ételeket és felvágottakat kaptak.

Az otthonban egyébként egy hónappal ezelőtt tartott ellenőrzést a Neamț megyei szociális felügyelet, de mindent rendben talált.

Mivel a mostani ellenőrzést végző testület jogköre értelmében nem szabhat ki szankciókat, értesítette a fogyasztóvédelmet és a közegészségügyi hatóságot.

Itt nézhet fotókat az otthonban talált állapotokról.

 

 

Hirdetés