Hírek a normális Romániából

Néha valóban úgy tűnik, hogy Romániában az abnormális a normális, és fordítva.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a ziare.com oldalon megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Ezek a hírek szinte egyszerre érkeztek.

Az első így szólt: az egyik miniszter – a fejlesztési – arra panaszkodik, hogy az általa vezetett intézmény Dragnea idejében „családi minisztériummá” vált, melyben a férj az X igazgatóságon dolgozik, a feleség pedig az Y osztályon és mindkettőt azért alkalmazták, mert Ennek meg Annak az ismerősei.

Íme, a 2. számú hír:

a kormányfő Z. asszonyt államtitkárrá, Z. asszony fiát pedig tanácsadóvá nevezi ki

a Győzelem-palotába (a kormány székháza – a szerk.) és hogy a családi kép teljes legyen, szintén a kormányfő dönt úgy, hogy Alina Gorghiu (nemzeti liberális párti szenátor – a szerk.) férjét Románia EBRD-s képviselőjévé nevezi ki.

Mindezekre néhány nappal azután kerül sor, hogy a Romániát megillető európai biztosi tisztséget, a körülmények szép összejátszása nyomán, Adina Vălean kapta meg. Igen, Crin Antonescu felesége, aki az EP-be akart menni képviselőnek, de a párt elutasította. Kárpótlásképpen a házastársa kapta meg a mandátumot.

Az utóbbi időben nemcsak a hagyományos család zűrös.

Az ideológiai családok is válságokon mennek keresztül.

Hirdetés

A pészédés (PSD = Szociáldemokrata Párt – a szerk.) família bejelentette, hogy lemond a rózsákról és a nevéről, két volt tagja liberális pártot hozott létre, a PNŢCD (Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt – a szerk.) vezetője levelet ír a pénéléseknek (PNL = Nemzeti Liberális Párt – a szerk.), melyben megszidja őket, mert megkoszorúzták Coposu szobrát, az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségéhez nemrég csatlakozott egyik szervezet (USR, azaz Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) pedig úgy döntött, megkérdi a tagoktól, hogy baloldaliként vagy jobboldaliként óhajtanak bekerülni a politikai naplóba.

De a fentieket mind elhomályosítja a hír, hogy Teodor Meleşcanu elnökölte a Ceauşescu bukásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülést. Igen, arról a Meleşcanuról van szó, aki 1989. december 20-án, az EBESZ egyik összejövetelén tartózkodva ellenezte a megemlékezést a temesvári megtorlás áldozatairól.

Ahova, persze, Ceauşescu küldte.

Három évtizeddel később ez az alak a Szenátus vezetője.

Ebből látható, hogy a normális Romániában nemcsak a liberális, pészédés és hasonló családoknak, hanem a dinoszauruszoknak is kijár az esélyegyenlőség…

Hirdetés