Havi 18 ezer lejt is lehet keresni a palackvisszaváltással – hírmix

Előzetes letartóztatásba helyezték a csúszópénz elfogadása közben tetten ért brassói orvost. Nemi erőszak és szexuális bántalmazás miatt letartóztatták Sfântul Sava Főgimnázium tanárát.

Hirdetés

Sikersztori a betétdíjas rendszer

Bátran kijelenthető, hogy sikeresnek bizonyult a környezetvédelmi szempontból tavaly bevezetett betétdíjas visszaváltási rendszer. Amellett, hogy szemmel láthatóan is egyre kevesebb az eldobott, kidobott üveg-, fém- és műanyagpalack, a fogyasztói, vásárlási szokásaink is érezhetően megváltoztak.  

Ugyanakkor a visszavételi garanciarendszer ezreknek jelent napi bevételi forrást. A környezetvédelmi minisztérium adatai szerint Romániában mintegy 5-6 ezer ember szerzi jövedelmét kizárólag a palackok visszaváltásából.   

„Ezek az emberek a városi kukákban keresik az üvegeket. Olyan palackokat gyűjtenek, amelyen normális esetben a szeméttelepen végeznék. Tegnap egy állampolgár keresett meg, hogy a helyi rendőrség megbírságolta, mert kivett egy műanyagpalackot a kukából”

– mondta Mircea Fechet.

A környezetvédelmi miniszter szerint helytelen megbírságolni ezeket az embereket, ugyanakkor, azokkal szemben, akik megrongálják a szelektív gyűjtőpontokat, rendetlenségek okozva azok körül, természetesen a hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.  

A helyi rendőrség eddig 30 bírságot szabott ki a bukaresti 3-as szektorban, mintegy 7000 lej értékben.   

„Amikor egy visszaváltó automatába helyezünk egy palackot, nemcsak 50 banit keresünk, hanem gondoskodunk arról is, hogy az egy újrahasznosító üzembe kerüljön. Románia és Délkelet-Európa legnagyobb PET-palackfeldolgozójától tudom, hogy a cég történetében először – és ők közvetlenül a forradalom után alakultak – már nem importálnak PET-et más országokból, ami számomra nagyszerű hír”

– számolt be a kétségkívül mindenki és a környezet számára is jó hírről a tárcavezető a múlt héten.  

A rendszer bevezetése óta több mint 850 millió alkalommal ürítették ki a palackvisszaváltó automatákat, és az újrahasznosítási arány elérte a havi 50 százalékot. A növekedés azoknak is köszönhető, akik kizárólag ebből a tevékenységből keresik meg a napi betevőre valót.  

Néhányan közülük úgy nyilatkoztak, hogy akár napi 600 lejre is szert tesznek, így, ha mindennap dolgoznak, havonta akár 18 ezer lej is ütheti a markukat.   

Egy nemrégiben készült felmérés szerint tízből hét romániai visszaviszi az SGR szimbólummal ellátott üvegeket, palackokat. Tízből négyen azért teszik ezt, hogy ne veszítsék el a kifizetett garanciát. A megkérdezettek 45 százaléka elégedetlen a rendszer működésével, és több betétdíjas visszaváltó pontot követel a hatékonyság javítása érdekében.  

Az SGR-rendszerben jelenleg országszerte 4000 automata működik, és gyakran alakulnak ki sorok, gyakran előfordul, hogy akár 30 percet is várni kell. Jó hír, hogy a rendszer üzemeltetői szerint folyamatosan bővítik a hálózatot.  

Fogdát ért a hálapénz elfogadása

Hirdetés

Rácsok mögött tölti a következő 30 napot az a brassói orvos, akit kedden értek tetten, amint 200 lej kenőpénzt vett át egy páciensétől. A medikust további tíz hasonló bűncselekménnyel vádolják, az ügyiratban az asszisztensnője is szerepel.  

A brassói CFR kórházban dolgozó orvos és az asszisztensnője ellen vesztegetés, valamint kenőpénz elfogadása miatt folyik nyomozás – közölte a korrupcióellenes főigazgatóság.  

A nyomozóhatóság öt házkutatást tartott, ebből hármat abban a kórházban, ahol az orvos dolgozik, kettőt pedig a Brassó megyei Barcaszentpéteren.  

A kihallgatások után az orvost, aki állítólag a belgyógyászati osztályon dolgozik, 24 órára őrizetbe vették, majd 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.  

Szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolják a Sfântul Sava Főgimnázium közgazdaságtan tanárát

Őrizetbe vette a rendőrség a bukaresti Sfântul Sava Főgimnázium egyik tanárát, akit azzal vádolnak, hogy szexuálisan bántalmazott és megerőszakolt egy 16 éves és egy 17 éves fiút.  

A férfi közgazdaságtant tanít az országi egyik legjobb középiskolájának számító intézményben, és a HotNews.ro forrásai szerint a TVR által sugárzott Teleșcoala című, érettségizők számára készített oktatási műsorban is szerepelt. Emellett az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ (CNPEE) osztályvezetőjeként is dolgozik.   

A vádhatóság közleménye szerint a vádlott 2021. június 2-án egy bukaresti lakásban orális szexre kényszerített egy 17 éves fiút, visszaélve a tanári pozíciójából eredő tekintélyével és bizalmi helyzetével.

December 17-én ugyanez a tanár ugyanezen a helyszínen ismét szexuális jellegű cselekményeket követett el egy 16 éves fiú kárára, hasonló módon kihasználva a fiatalember belé vetett bizalmát.  

A 3. szektor bírósága hamarosan dönt arról, hogy 30 napra előzetes letartóztatásba helyezik-e a tanárt. 

Hirdetés