Képünk illusztráció.

Hatalmas dózisú paracetamolkúrával gyógyította magát, belehalt

A 70 éves férfi, akiről – sajnos későn – kiderült, hogy koronás, nem fordult orvoshoz.

Hirdetés

Az eset, amellett, hogy tragikus, a otthoni önkezelés hatalmas kockázataira is felhívja a figyelmet. Egy Botoșani megyei férfi légúti fertőzés tüneteit észlelte magán: lázra, hidegrázásra, izom- és ízületi fájdalmakra panaszkodott. A jelenlegi körülmények között az ilyen tünetek már elég okot adnak arra, hogy a beteg orvoshoz forduljon. A 70 éves férfi azonban úgy döntött, saját feje szerint jár el.

Beszerzett egy csomó paracetamolt (amely vény nélkül kapható a patikákban) és elkezdte a kúrát, mégpedig hatalmas adagokban: négyóránként két tablettát vett be. Itt megjegyezzük, hogy egy felnőtt naponta legtöbb 4000 mg paracetamolt vehet be. Betegünk ehhez képest 6000 mg gyógyszert tömött magába. Ha 500 mg-os tablettát veszünk alapul, ez kerek 12 tablettát jelent naponta.

És a tragédia bekövetkezett: négy napi kezelés után a beteg kómába esett. A helyszínre érkező mentők azonnal elvégezték a koronatesztet, amely pozitív volt. Az adott helyzetben azonban nem ez volt a legnagyobb baj: a férfi mája a túladagolás következtében felmondta a szolgálatot. A mentők kórházba szállították a beteget, ám az orvosok nem tudták megmenteni.

Kedves Olvasók, az eset kapcsán (is) felhívjuk kedves figyelmüket: ha gyanús tüneteket észlelnek, forduljanak orvoshoz! De ha valamilyen okból nem sikerül, ne szedjenek gyógyszert lódózisban. Életveszélyes lehet!

Hirdetés