Az egészségügyi miniszter nagyon elégedett a munkájával és egyelőre nem tart 6. hullámtól

Három héten belül túl lehetünk az 5. hullámon, és lassan a lazításokra is készülhetünk.

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, valamint egészségügyi minisztere, Alexandru Rafila megveregette a saját vállát egy hétfői sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy egész jól átvészeltük az 5. hullám nehezét, és hogy közegészségügyi szempontból a hatóságok jól reagáltak a kihívásra. Azt is mondta, hogy három héten belül végképp pontot tehetünk az 5. hullám végére, ekkor már várhatóan háromjegyűek lesznek a napi esetszámok, ráadásul

6. hullámra jelen pillanatban nem is számítanak.

A lazító intézkedések bevezetését viszont továbbra is az intenzív osztályra beutaltak számának masszív csökkenéséhez köti. A minsziszter most azt is belengette: várhatóan azután kerülhet sor erre,

ha az intenzív osztályok telítettsége országszerte 50% alá csökken, ami azt jelenti, hogy maximum 900 súlyos betegünk lesz.

A hátfői járványjelentés szerint azonban még 1101 ember van az intenzíveken, és bár az utóbbi napokban folyamatosan csökken ez a szám, a csökkenés egyelőre lassú.

Az elmúlt 24 órában a hétvégi tesztüzemmód mellett egyébként 7694 új fertőzöttet regisztráltak, szinte ugyanannyit, mint vasárnap.

Hirdetés

Hétfőre 85-en vesztették életüket a járvány miatt, ami ugyan több, mint egy nappal korábban, de a korábbi számokhoz képest ez is csökkenést mutat.

 

Hirdetés