Ha úgy érzi, az utóbbi hónapokban egyre kevésbé jön ki a fizetéséből, az nem a véletlen műve

Hivatalosan is megerősítették, hogy egyre kevesebbet ér a pénzünk.

Hirdetés

Ha az elmúlt hónapokban ön is egyre többször vakarta a fejét: vajon mi történhetett, hogy már két-három héttel a fizetés után elkezdett kongani a bankszámla, pedig semmivel sem költött többet, mint az előző időszakban, akkor megnyugodhat, mivel vélhetően sokan vannak még hasonló helyzetben.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ugyanis kedden kiadta az előző évre, illetve fél évre vonatkozó inflációs jelentését, amiből kiderül: egyre kevesebbet ér a pénzünk,

bizonyos termékek és szolgáltatások ára pedig pofátlanul magasba ugrott

– miközben van ugyan olyan is, ami olcsóbb lett, de azért nem ez a jellemző.

Az éves infláció júniusban 3,9 százalékos volt.

A legnagyobb mértékben az áram és az üzemanyagok ára nőtt – amit nem csupán a közvetlen fogyasztók zsebe érez meg, hiszen ezek a gyártási és szállítási költségeket is megdobják, ezeket pedig a vállalkozók természetesen ráterhelik a vásárlókra.

2020 júniusától 2021 júniusáig a legnagyobb mértékben a villanyáram drágult:

16,97 százalékkal kell többet fizetni érte. Az üzemanyagok is 11,75 százalékkal drágábbak, míg a harmadik helyen a dohánytermékek állnak 7,03 százalékkal.

Sovány vigasz, hogy a földgáz 2,16, a távhő pedig 0,2 százalékkal olcsóbb.

Az áram csak idén 8,22, az üzemanyagok pedig 9,01 százalékkal kerülnek többe – vagyis már csak a január óta eltelt időszakban emiatt drágulhatott sok minden.

Nem kerülte el a drágulás az élelmiszereket sem, úgyhogy egy-egy nagybevásárlás már csak emiatt is többe kerülhetett, mint néhány hónappal korábban.

Hirdetés

A leginkább az olaj drágult az elmúlt egy évben, 15,91 százalékos mértékben, míg a friss hal 5,3, a juhsajt pedig 5,18 százalékkal drágább.

Ezt némileg talán kompenzálja, hogy a burgonya jelentős mértékben, 23 százalékkal olcsóbb.

Az elmúlt egy évben számos szolgáltatás is drágult. A legnagyobb mértékben a postai szolgáltatások – 5,51 százalékkal –, de az orvosi ellátásért is 4,48 százalékkal többet kell fizetnünk, és az olyan alapvető dolgokért is 4,39 százalékkal többet kérnek, mint a vízszolgáltatás és a csatornázás, meg a szemétszállítás.

Úgyhogy vélhetően ezek után csak keveseket vigasztal, hogy a repülőutak 14,38 százalékkal olcsóbbak.

Bár persze ilyenkor nyáron jól jön, ha olcsóbban lehet fapadossal utazni valamely kedvelt idegenforgalmi helyszínre.

Legfeljebb kispóroljuk az olajon meg az üzemanyagon.

Hirdetés